Siker

Ezek az agyhullámok felelnek a kreativitásért

A kreativitáshoz arra van szükség, hogy elszakadjunk a gyakori és kézenfekvő ötletektől, de eddig keveset tudtunk arról, hogy ez a folyamat pontosan hogyan is történik az agyunkban.

A londoni Queen Mary és Goldsmiths Egyetemek kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az agyhullámok meghatározó szerepet játszanak a szokásos gondolkodásmód gátlásában, és ez az, ami elősegíti a szokatlanabb elképzelések megszületését. Ezek az alfahullámok, amelyek akkor keletkeznek az agyban, pontosabban a jobb agyféltekében, amikor az embernek kreatív feladatot kell megoldania. Minél több alfahullám van valakinek az agyában, annál inkább képes új ötletekkel előállni.

pexels.com/rawpixel.com

pexels.com/rawpixel.com

A kutatók arra is rájöttek, hogy ha az agy jobb féltekéjének alsó részét stimulálják, és alfahullámokat hoznak létre, elősegítik a kreatív gondolkodást. Ezt egy olyan, nem invazív módszerrel érték el, amellyel elektromos töltést vezettek az agyba. Az agystimuláló módszer, melynek neve tACS, nem okoz mellékhatásokat és még csak nem is érezhető. Az eredmények nemcsak a kreativitás működésének megértésére lehetnek hatással, de arra is, hogy esetleg agyi stimulációval lehessen elősegíteni a kreatív gondolkodást.

Joydeep Bhattacharya, a Goldsmiths Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője egy Robert Frost költeményt idézve magyarázza a kreativitás folyamatát: „Két út ágazott el az erdőben, én a kevésbé jártat választottam. Ezen múlt minden. A kreatív gondolkodáshoz arra van szükség, hogy a kevésbé járt úton induljunk el, kutatásaink pedig azt mutatják meg, hogy ez hogyan történik az agyunkban” – tette hozzá a szakember.

A tudósok remélik, hogy laboratóriumi körülményeken kívül is sikerül megérteniük, hogyan zajlanak az idegrendszeri folyamatok a kreatív problémák megoldása közben, és sikerül olyan stimuláló eszközöket készíteniük, amelyek segítségével fokozható a kreativitás.