Siker

Egy tízperces gyakorlat, amelytől jobban érezzük magunkat

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor feszültebbnek, nyomottabbnak érezzük magunkat, ilyenkor hasznát vehetjük néhány hangulatjavító ötletnek.

A pozitív pszichológia irányzata arra keresi a választ, hogyan érezhetjük magunkat jól a bőrünkben, és mi segít abban, hogy több örömet éljünk át a hétköznapokban. Számtalan technika kínálkozik arra, hogy szebb színben lássuk a világot, azonban sokszor nehéz beillesztenünk a hétköznapjainkba ezeket a módszereket.

Sandi Mann, a Central Lancashire-i Egyetem pszichológusa klinikai tapasztalataiból kiindulva javasol olyan megoldást, amely naponta mindössze néhány percet vesz igénybe. Amint a Ten Minutes to Happiness könyvében írja, minden nap, napló formájában érdemes válaszolni ezekre a kérdésekre.

Fotó: Unsplash/ Luis Llerena

Fotó: Unsplash/ Luis Llerena

1. Milyen tapasztalatok szereznek örömet, legyenek bármennyire is földhözragadtak?

2. Milyen dicséreteket és pozitív visszajelzéseket kaptunk?

3. Milyen boldog pillanatokat éltünk át?

4. Milyen pozitív teljesítményt értünk el, bármilyen kicsi is az?

5. Mi az, amiért hálásak vagyunk?

6. Hogyan tudjuk kifejezni a kedvességünket?

Ez a módszer olyan tudományos kutatásokra épül, amelyek szerint az, ha pozitív szemlélettel újragondoljuk a napunkat, lassan megváltoztathatja a gondolkodásunkat, melynek eredményeként végül több boldogságot élhetünk át a hétköznapokban. Amikor rossz kedvünk van, könnyen elsiklunk azok felett a dolgok felett, amelyek jól mennek. A naplóval újra ezekre a területekre irányíthatjuk a figyelmünket.

Mann hangsúlyozza, hogy nemcsak annak érezhetjük pozitív hatását, hogy megírjuk a bejegyzéseket, hanem abból is erőt meríthetünk, ha újból elolvassuk őket. Az asszociatív emlékezetünknek köszönhetően, amikor sötét hangulatba kerülünk, könnyen észrevesszük magunk körül mindazt, ami további stressz és boldogtalanság forrása lehet. Ebből a negatív spirálból segíthet kitörni, ha visszaolvassuk a napló bejegyzéseit.