Siker

3 reggeli nyújtógyakorlat, amellyel energikusan indul a napunk

Míg vannak napok, amikor szinte kivet minket az ágy, máskor – különösen a téli reggeleken – legszívesebben még órákig maradnánk a takaró alatt. Ezekben az esetekben nagy hasznát vehetjük néhány nyújtógyakorlatnak, amelyet még az ágyban elvégezhetünk.

Cicahát

A homorítás/domborítás olyan finom nyújtógyakorlat, amelyet ébredés után először végezhetünk. Felmelegíti a testünket és visszaadja a gerinc rugalmasságát. Emellett nyitja a mellkast, ami segít abban, hogy mélyebben lélegezzünk, enyhíti a stresszt, lecsendesíti az elmét. Különösen akkor érdemes élnünk ezzel a gyakorlattal, ha stresszes nap előtt állunk.

Helyezkedjünk térdelőtámaszba, csuklónk a vállunk alatt, térdünk a csípő alatt legyen. Az ujjhegyek előremutatnak, a nyak egyenes. Homorítással kezdünk: belégzésre leejtjük a hasunkat, felemeljük az állat és a mellkast, felnézünk a mennyezetre, ellazítjuk a vállat. Ezután következik a domborítás, kilégzéssel behúzzuk a hasunkat, és felúposítjuk a hátunk. Ismételjük meg a gyakorlatot öt-tízszer.

 

Vállnyitás térdelésben

Ez a gyakorlat a váll- és mellkasizmokat nyitja, ellensúlyozza az irodai munka káros hatásait. Térdeljünk le, és feküdjünk a térdeinkre, a karunkat nyújtsuk előre, vagy pihentessük magunk mellett, akár párnán. Lélegezzünk mélyeket, és tartsuk a pózt 30–60 másodpercig.

 

T-nyújtás

A legtöbben ritkán végzünk törzscsavaró mozdulatokat, pedig a csavarás segít megnyújtani a hát alsó részét, a mellkast és a farizmokat is. Különösen reggel érdemes végeznünk ezt a gyakorlatot, hogy kilazítsuk elgémberedett tagjainkat. Feküdjünk hanyatt, karjainkat tárjuk szét magunk mellett, így testünk T-alakot formáz. Hajlítsuk be az egyik lábunkat, és óvatosan csavarjuk az ellenkező oldalra, hogy a térdünk érintse vagy közelítse a talajt. Tartsuk ezt a helyzetet 30–60 másodpercig, miközben mélyeket lélegzünk, majd váltsunk a másik oldalra.