Siker

Ez a 8 dolog segíthet, hogy elérjük a céljainkat az életünkben

Bárkinek az életében lehet olyan pont, amikor mintha megakadt volna. Úgy érezzük ilyenkor, hogy nem haladunk sem előre, sem hátra, de inkább hátra, mint előre. Megvannak a magunk céljai, tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, valahogy mégsem sikerül. Bezzeg másoknak! Ilyenkor érdemes egy kicsit lelassítani, akár meg is állni és végiggondolni, mit is akarunk valójában és hogyan juthatunk el oda. Ez a 8 dolog segíthet, hogy elérjük a céljainkat az életünkben, íme!

1. Fontos az elkötelezettség

Bármibe is kezdünk, legyen az egy munkahelyi feladat vagy a karácsony előtti diétánk, ha nem vagyunk elég elkötelezettek, nagy az esélye, hogy nem is sikerül. A motiváció mellett ugyanis az elkötelezettség is nagyon fontos – ha ez megvan, a motiváció is erősödik és egyre közelebb kerülhetünk a célunk eléréséhez.

2. A szándék a fontos, nem az eredmény

Kicsit furcsán hangozhat, de amikor a sikerről beszélünk, az eredményeket hangoztatjuk. Pedig már az is siker, ha mindent megteszünk valamiért – és ha az eredmény nem is a legjobb, annak is kell örülni, különben az egész erőfeszítés hiábavalónak tűnhet. Amit közben tanulunk, a saját fejlődésünk már sikert jelenthet a számunkra.

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

3. Élvezzük az utat

Miközben azon vagyunk, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket, ne feledkezzünk meg arról, hogy élvezzük is az oda vezető utat. Ne görcsösen akarjunk valamit, közben ne felejtsünk el jelen lenni, akár kívülről is látni önmagunkat és emlékezzünk rá, hogy amit csinálunk, az jó dolog. Találjuk meg benne a szépséget.

4. Gondolkozzunk pozitívan

A gondolataink befolyásolhatják az érzelmeinket, meghatározhatják a munkánkat. Próbáljunk meg pozitívan gondolkozni, főleg, ha arról van szó, amely dologban sikert szeretnénk elérni. Az aggodalom és a félelem helyett koncentráljunk az izgalomra, az örömre, amit az út, a munka tartogat számunkra.

5. Legyünk kreatívak

Használjuk a képzelőerőnket. Amikor nehézségekbe ütközünk vagy felmerül egy probléma, ne hagyjuk, hogy a nagy nehezen elhessegetett negatív gondolatok visszatérjenek. Inkább vegyük kihívásnak, egy újabb megoldandó feladatnak. Legyünk nyitottak és kreatívak, hogy kitaláljuk, hogyan oldjuk meg a váratlan helyzetet. Ha kell, változtassunk stratégiát, ne ragaszkodjunk az eleve kigondolt elképzeléseinkhez.

6. Legyünk kedvesek önmagunkkal

Adjuk meg magunknak, amire szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Legyen szabadnapunk, amikor nem foglalkozunk a céllal, sokkkal inkább azzal, hogy feltöltődjünk, kipihenjük magunkat. Az ilyen szabadnapok segíthetnek tisztábban látni, hatékonyabban és kreatívabban gondolkozni. Ha valami nem sikerül, ne magunkat büntessük. Inkább gondolkozzunk azon, hogyan tovább.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

7. Szabaduljunk meg a hátráltató tényezőktől

Gondoljuk végig és írjunk egy listát azokról a dolgokról, amikről azt gondoljuk, hogy hátráltathatnak bennünket abban, hogy sikeresek legyünk, hogy elérjük a céljainkat – és szabaduljunk meg ezektől. Ilyen lehet például a közösségi oldalak éjjel-nappal való böngészésétől kezdve a kialvatlanságig sok minden. Tegyünk azért, hogy a zavaró tényezők megszűnjenek az életünkben.

8. Ne mástól várjuk a segítséget

Tanácsot, segítséget nyugodtan kérhetünk bárkitől, akiről tudjuk, hogy hozzájárulhat a célunk eléréséhez. Azt viszont ne várjuk senkitől, hogy majd helyettünk megcsinál mindent, hogy mi elérjük a céljainkat – ez bizony csak ránk vár. Vagyis ha szeretnénk valamit, azt csináljuk meg mi magunk, amihez ha úgy alakul, kérhetünk másoktól segítséget egy-egy szükséges lépéshez.

A témáról Megtervezhető a siker? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A Stúdióban beszélget Limpár Imre, Géczy Dávid és Rizner Dénes „Deniz”, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.