Siker

Így mondjunk véleményt úgy, hogy azt mások is komolyan vegyék

A véleménynyilvánítás nem könnyű. Sok buktatója lehet a megfogalmazásnak és a megnyilatkozásnak, amiken áll vagy bukik, hogy számottevő lesz-e a véleményünk, komolyan veszik-e a többiek, vagy sem. Akár a munkahelyünkön, akár a magnéletünkben fontos, hogy amikor kell, megszólaljunk és elmondjuk, hogy szerintünk mit hogyan kellene csinálni, miről mit gondolunk. Segítünk, hogy ne csak pusztába kiáltott szó legyen az, amit mondunk: így mondjunk véleményt úgy, hogy azt mások is komolyan vegyék.

Amikor több vélemény is elhangzik egy beszélgetés, ötletelés vagy tárgyalás során, minden résztvevő szeretné, ha az övé hasznos lenne, mások meghallanák, megfogadnák azt. Viszont könnyen előfordulhat, hogy hiába mondjuk el, mit gondolunk a témáról, az mégis elveszik a többiek mondandója között – és úgy érezzük, fölösleges volt egyáltalán kinyitnunk a szánkat. A többiek meg sem hallanak benünket, a mi véleményünk nem is olyan fontos.

Tegyünk azért, hogy ez ne így legyen, egy kis gyakorlással hatékonyabban mondhatjuk el, hogy milyen állást foglalunk egy kérdésben vagy mit gondolunk a témáról. Íme ehhez egy kis segítség: így mondjunk véleményt úgy, hogy azt mások is komolyan vegyék.

Fotó: iStock.com/javi_indy

Fotó: iStock.com/javi_indy

Alapozzunk tényekkel

A vélemények annál erősebbek, minél biztosabb alapokon állnak. Ezzel ugyanis az igazságértékét is növelhetjük. Hivatkozzunk olyan dolgokra, tanulmányokra, megelőző beszélgetésekre, tényekre, amikről tudjuk, hogy a többiek által is ismertek és elfogadottak – és ezekre hivatkozva, erre alapozva fejtsük ki, hogy mi a véleményünk.

Beszéljünk a konkrétumokról

Minél egyszerűbben, minél egyértelműbben fogalmazunk, annál biztosabb, hogy az, amit valóban mondani szeretnénk, eljut a másik félhez és megértenek bennünket. Ne használjunk olyan általános szavakat, mint például a mindig vagy soha, ne sugalljuk, hogy mi tudjuk az abszolút igazságot, hogy nálunk van a bölcsesség köve.

Legyünk határozottak, de ne hangosak

Egy kis otthoni gyakorlással könnyen megtalálhatjuk azt a középhangszínt, ami nem is halk, nem is hangos, hanem éppen olyan, amit mindenki meghallhat, de nem tűnik kiabálásnak. Amikor beszélünk, legyünk határozottak – ez abban is segít, hogy elnyerjük a másik fél bizalmát.

Kérdezzünk és hallgassunk

Miután elmondtuk, hogy mi hogyan vélekedünk a dologról, kérdezzük meg a többieket, hogy mit szólnak hozzá, szerintük működik-e, járható-e az általunk felvázolt út, vagy sem. Hallgassuk meg mások véleményét is – ezzel elindulhat az ötletelés, a közös gondolkodás.

Fotó: iStock.com/Tamara Dragovic

Fotó: iStock.com/Tamara Dragovic

Figyeljünk a testbeszédünkre

A szemkontaktus erejét ebben az esetben sem szabad lebecsülnünk, ahogyan a nyitott testtartás is fontos, ha azt szeretnénk, hogy mások végighallgassanak, együk gondolkozzanak velünk. Forduljunk a többiek felé, a karunkat ne fonjuk össze magunk előtt és ne tegyük zsebre a kezünket. Mutassunk nyitottságot mások felé.

Fogadjuk el az ellenvéleményt

Nem baj, ha valaki nem ért egyet, ha valaki más véleményen van, mint mi. Ne hárítsuk el vagy hagyjuk figyelmen kívül, inkább legyünk befogadóak az iránt. Kezdjünk beszélgetni, vitatkozni a két véleményről, bizonyítsuk annak fényében a saját álláspontunk erősségét, helyességét (ha valóban helyes, de fogadjuk el, ha valamiben tévedtünk és tudjunk változtatni, ha úgy valóban hatékonyabb lehet a kimenetel).

Először és utoljára

A beszélgetés során törekedjünk arra, hogy mi beszéljünk először és mi zárjuk azt. Az elején kifejthetjük a véleményünket többek között a fentiek alapján, a végén pedig összegezhetünk, kimondhatjuk a beszélgetés eredményeit – belefűzve, hogy honnan indultunk és a végén mi lett belőle.

A témával Vélemények viharában címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Horgas Eszter, Horányi Juli és Sallay Fanni, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.