Siker

Így lehetünk mi is polihisztorok 6 lépésben

Bizonyára sokunk baráti, ismerősi körében van legalább egy olyan ember, aki mindig mindent tud, mindenhez ért – a szó pozitív értelmében. És vajon elgondolkoztunk-e már azon, hogy milyen jó lenne, ha mi is ilyenek lennénk? Ha nemcsak kettő, de tizenkettő dologhoz is értenénk: valamelyik művészeti ághoz, egy-két tudományághoz, különféle praktikus és használható ismerettel rendelkeznénk, no és persze beszélnénk két-három idegen nyelven is. Hisszük vagy sem, ez korántsem lehetetlen kívánság: így lehetünk mi is polihisztorok 6 lépésben.

Vannak olyan emberek, akiknek a munka és a magánélet mellett van idejük arra, hogy mindig valami újat tanuljanak, új dolgokban tegyék próbára magukat – pedig nekik is 24 órából áll egy nap. Vagyis ha polihisztorok szeretnénk lenni, előbb valószínűleg az időgazdálkodás művészetét kellene elsajátítanunk, bár az is lehet, hogy a kettő együtt is működik, vagyis ha rászánjuk magunkat a saját tudásunk kitágítására, elmélyítésére, akkor valahogy lesz is időnk tanulni, a számunkra kedves hobbikkal foglalkozni.

A polihisztor kifejezés olyan tudósembert jelöl, aki többféle tudományághoz is ért, és ezekben kiemelkedőt is alkot. Manapság polihisztornak hívják azokat a sokoldalú embereket is, akik különböző, nem feltétlenül tudományos dolgokban (is) jártasak. Polihisztornak tekintjük például Szókratészt, Platónt, Arisztotelészt, Leonardo Da Vincit, Benjamin Franklint és Johann Wolfgang Goethe-t. A magyarok közül  többek között Széchenyi Istvánt, Hermann Ottót, Hajós Alfrédot és Kós károlyt. (Wikipédia)

 

Fotó: iStock.com/nortonrsx

Fotó: iStock.com/nortonrsx

1. Ismerjünk meg egy műszaki vagy tudományos területet

Biztos megtaláljuk a számunkra legérdekesebbet, ami mindig is foglalkoztatott bennünket. Lehet például számítástechnika, elektronika, autószerelés, csillagászat vagy pszichológia – rengeteg műszaki vagy tudományos terület közül választhatunk. Töltsünk legalább napi három órát azzal, hogy könyvekből vagy az internetről a kiválasztott területről tanulunk. A szakemberek szerint 3 éven belül szakértőkké válhatunk az adott témakörben.

2. Tanuljunk meg egy idegen nyelvet

Amikor csak lehetőségünk van rá, foglalkozzunk a választott nyelvvel: a buszon, a vonaton, a váróteremben, a dugóban vagy elalvás előtt. Ugyancsak 3 éven belül megismerhetjük, beszélhetünk ezen a nyelven, ha kitartóak vagyunk.

3. Válasszunk ki egy művészeti ágat

Lehet az egy képzőművészeti ág, zene vagy tánc – a lényeg, hogy napi 1-2 órát mindenképp foglalkozzunk vele. Ha nem is csináljuk, olvassunk róla, foglalkozzunk vele.

4. Sportoljunk rendszeresen

Ép testben ép lélek – sokan nem is gondolnák, hogy milyen fontos az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás ahhoz, hogy az agyuk optimálisan működjön. A fizikai erőnlét nélkülözhetetlen a tiszta gondolkodáshoz, a friss elméhez. Az edzéseket nemcsak a testünk egészsége hálálhatja meg, de a közérzetünk is sokkal jobb lehet általa.

Fotó: iStock.com/nicoletaionescu

Fotó: iStock.com/nicoletaionescu

5. Ismételjünk

Ha az előző lépéseket három év alatt „letudtuk”, kezdjük újra: keressünk új területeket, új művészeteket. Bővítsük tovább a meglévő tudásunkat és tanuljunk ismét valami újat.

6. Járjunk társaságba

A megszerzett tudásunk mit sem ér, ha nem kezdünk vele valamit. Azon túl, hogy kitágul előttünk a világ és más szemmel nézünk majd a környezetünkre, járjunk rendszeresen különböző társaságokba, beszélgessünk az emberekkel azokról a dolgokról, amit tanultunk, amik érdekelnek bennünket. Ne azért, hogy fitogtassuk a tudásunkat, sokkal inkább azért, hogy új szempontokat, új véleményeket is halljunk. No és persze átadjuk a tudásunkat másoknak.

A témával A világ sokféle, miért lennék én egyféle? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Folly Réka, Láng Bernadett és Pluhár Erika, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.