Siker

Varázskezek sorozat: Az örökkévalóság ártatlan szépsége

Benyusz Csilla különleges, magával ragadó gyantaékszereket készít, mindig az aktuális évszaknak megfelelő növényekből. Az alkotás folyamatáról kérdeztük, a technikáról és arról, hogy miből merít ihletet.

Csillában, az Örökszép ékszerek megálmodójában gyermekkora óta ég a vágy az alkotás iránt, csak a felhasznált technika változott folyamatosan. A gyantaékszerekben ártatlan szépségük ragadta magával, így esett a választása erre a modern kézműves technikára. Évszakról évszakra új kollekcióval lepi meg a vásárlókat, darabjait főképp az aktuálisan megtalálható növények alkotják. A vadvirágokat a közeli szántókról gyűjti egy-egy nagyobb séta alkalmával, a nemesített fajtákat pedig vagy a saját kertjében neveli, vagy virágboltból szerzi be párjával, aki segítségére van az ékszerek elkészítésében. A növények kiválasztásánál fontos szempont, hogy színük és textúrájuk jól bírja a szárítás folyamatát. Jelenleg a karácsonyi kollekción dolgozik, amelyben karácsonyfadíszek is helyet kapnak. Nagy hangsúly kerül a klasszikus, erőteljes, vörös színekre, és az egyik főszereplő az elegáns, csipkehatású erdei turbolya.

Fotó: Örökszép

Fotó: Örökszép

Mióta készítesz gyantaékszereket és hogyan sajátítottad el a gyantaékszerek technikáját?

A gyantaékszerek 2014-ben kerültek a látóterembe, de olyan kevés információt találtam a technikáról, hogy 1 év bátorsággyűjtésre volt szükségem, hogy belevágjak. 2015 nyarán kezdtem el autodidakta módon megtanulni az ékszerkészítés fortélyait. Ebben segítségemre volt egy kedves vegyészmérnök, aki készségesen válaszolt minden felmerülő kérdésemre.

Milyen típusú ékszereket készítettél a gyantaékszerek előtt?

Gyerekkorom óta a fonalak bűvöletében élek a nagymamámnak hála, így elsőként ezen a vonalon kezdtem el ékszereket tervezni. Sajnos itt nem találtam meg a saját hangomat, de nagy szerelem a mai napig a kötés-horgolás.

Az ékszerkészítés a fő tevékenységed, vagy mellette mással is foglalkozol?

Grafikusként dolgoztam 5 évig, de szerencsésnek mondhatom magam, mert már lassan 2 éve kizárólag az Örökszép tölti ki a mindennapjaimat. Ráadásul már nem is egyedül dolgozom a vállalkozásban, hiszen a párom is nagy lelkesedéssel szállt be az ékszerkészítésbe.

Hogyan készül egy ilyen ékszer? Hogyan zajlik a folyamat?

A virágszirmokat öntőformákba helyezzük, majd a kétkomponensű gyantával felöntjük, mintha csak muffint készítenénk. 24 óra száradás után kikeményednek az öntvények, majd egy speciális fényesítési munkát végzünk el rajta, hogy a felülete hibátlanul csillogó legyen.

Mindenféle ékszert csinálsz (fülbevaló, karkötő, nyaklánc)?

Ékszerkínálatunkat folyamatosan bővítjük. Jelenleg karpereceket, medálokat, fülbevalókat, gyöngyöket és gyűrűket is készítünk.

Melyik típusú ékszerek a legnépszerűbbek?

A legnépszerűbbek az Esküvői Emlékőr ékszereink, amelyben a menyasszony virágcsokrából készítjük el a választott ékszereket.

Fotó: Örökszép

Fotó: Örökszép

Melyek a legérdekesebb rendeléseid?

Kértek már a néhai nagymama rózsáiból Emlékőr ékszerszettet a nagy napra, de gyakori a „valami régi” típusú kérés is, mikor a menyasszony édesanyjának ruhájából egy darabka csipkét szeretnének ékszerbe foglaltatni. A lósörénytől kezdve a tengerparton gyűjtött homokszemeken át mindenféle Emlékőr ékszer készítésével kerestek már meg.

Nagyon szeretem a babahajas Emlékőr ékszereket, hiszen babaillatú, aranyos minicopfokkal kell ilyenkor zsonglőrködnöm a munkaasztalon. Imádom a történeteket, melyeket magukban hordoznak ezek a megrendelések. Volt, hogy egy apuka személyesen elhozta a gyerkőcök és a saját hajtincsét és 1-1 gyöngyöt készíttetett belőlük ajándékba az ismét várandós feleségének.

Hogyan, miből merítesz ihletet, hogy minden kollekciód más legyen, mint az előző, ugyanolyan évszakbeli?

Azt hiszem, a női megérzéseim segítenek a legtöbbet 1-1 kollekció megalkotásában. A tervezés folyamán sok tesztdarabot készítek, és amelyiknél eláll a szavam, az bekerül az új kollekcióba.

Milyen lesz a karácsonyi sorozat?

Idén karácsonykor a fehér, a fekete, a mikuláspiros és a hamvaszöld színek dominálnak az ünnepi ékszerekben. Sikerült egy új fejlesztés segítségével egyedülálló, két részből álló karpereceket kikísérleteznünk, erre vagyok most a legbüszkébb, mivel ilyet még egyedül mi készítünk.