Siker

Így győzzük le a szezonális depressziót

A rossz idő, a sötét, borús napok és a napsütés hiánya azokat is megviselheti, akik egyébként kiegyensúlyozottak. Lássuk, mit tehetünk, hogy formában maradjunk az őszi, téli napokon is.

A szezonális depresszió azt jelenti, hogy a hideg, sötét hónapokban lecsökken az energia- és motivációszintünk, viszont felerősödik a szorongás, a szomorúság. Szerencsére tehetünk azért, hogy ezekben a hónapokban is visszanyerjük az egyensúlyunkat.

Edzzünk napközben

Ha tehetjük, próbáljuk ki, hogy ne reggel vagy este sportoljunk, hanem napközben. Így délutánra turbózhatjuk fel az endorfin- és energiaszintünket, amikor talán a leginkább szükségünk van rá, emellett a hangulatunkat is javíthatjuk.

Tartsunk lelki egészségnapokat

Nyugaton elterjedt a szokás, hogy az emberek úgynevezett mentális egészségnapokat iktatnak be a naptárukba akár már hetekkel előre, amikor olyasmit csinálnak, amivel újraenergetizálhatják a testüket és a lelküket. Lehet ez sportolás, wellness, alkotás, a lényeg, hogy feltöltődést adjon, és után jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Fotó: unsplash.com/rawpixel

Fotó: unsplash.com/rawpixel

Fogyasszunk egészséges ételeket

Bár ilyenkor a legnagyobb a kísértés, hogy összevissza nassoljunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit is eszünk. Ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, együnk nyers zöldségeket és gyümölcsöket.

Igyunk sok vizet

A hidegben könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy fontos a vízivás. Naponta legalább 8 pohár vizet érdemes elfogyasztanunk, ezzel szinten tarthatjuk az energiánkat, a koncentrációnkat és a hangulatunkat, elejét vehetjük a fáradtságnak.

Legyünk sokat társaságban

Ilyenkor különösen fontos, hogy társasági életet éljünk: tartsunk szünetet, melyben beszélgethetünk a kollégákkal, szervezzünk baráti vagy coworking eseményeket. Ha emberek között vagyunk, kevésbé törnek ránk a rossz érzések, és jobb maradhat a kedvünk.