Siker

India első magánnyomozónője nem riad vissza a kihívásoktól

Rajani Pandit, India első női magánnyomozója több mint 80 ezer ügyet oldott már meg, két könyvet írt, számtalan díjat kapott, és Lady Sherlocknak becézik. Ő országa első női magánnyomozója.

Az 1962-es születésű asszony már gyerekkorában belecsöppent a nyomozás világába, apja ugyanis a rendőrségnek dolgozott. Rajani maga is falta a nyomozós történeteket és a detektívregényeket, és egyszer környezetében nyomozgatott is. Mumbaiban fejezte be a tanulmányait, első nyomozását pedig 1983-ban végezte el egy csoporttársának, akit prostitúcióval vádoltak meg. Bár sikeres volt, és a csoporttárs családja nagyon hálás volt, édesanyja kivételével senki sem bátorította abban, hogy női magánnyomozónak álljon. Indiában akkor is dolgoztak nők, akik házasságtöréseket lepleztek le, vagy jó házasságokat próbáltak összehozni, ennél komolyabb ügyeket azonban nem bíztak rájuk. Rajani nem is tört be könnyen a férfiak uralta terepre, de kitartó munkával, bátorságával jó hírnevet szerzett magának.

Az első ügy

Már élete első ügyében megmutatta kivételes kreativitását. Egy család kérte fel, ahol a feleséget gyanúsították azzal, hogy megölte férjét és fiát. A hatóságok nem találtak bizonyítékot gyanújuk igazolására, de Rajani szobalányként beépült a család életébe. Fél éven át addig ügyeskedett, amíg az özvegyasszony a bizalmába nem fogadta, de lebukott, amikor hangfelvételt készített ezekről. Még a házból sem tehette ki a lábát. Egy napon aztán az a bérgyilkos, akit az özvegy fogadott fel, a házba érkezett látogatóba. Rajani megvágta a lábát egy késsel, hogy kórházba juthasson, és onnan értesítse a rendőrséget a bérgyilkos hollétéről. Meglettek a bizonyítékok, aznap az asszonyt és a társát is letartóztatták. S ez még csak az első ügye volt! Utána gyerekrablástól kezdve az ékszertolvajlásig sokféle ügyben kérték a segítségét, ő pedig tettette már magát vaknak, állapotosnak, őrültnek is. Rajani úgy nyilatkozott, hogy nőként megvan az az előnye, hogy olyan jeleket is észrevesz, amiket a férfiak nem, és mivel nem gondolják róla, hogy nyomozó lehet, így az információkat is könnyebben gyűjti össze.

A Rajani Nyomozó Iroda ma már olyan nagy, hogy 30 nyomozót foglalkoztat, de Rajani is aktívan dolgozik, a nyomozás a hivatásává vált.