Siker

A förtelmes főnökök 5 típusa – és a megoldások, hogyan kezeljük őket

A munkahelyi légkört nagyban befolyásolja, hgy milyen főnökünk van. Ebben persze a munkatársak személye is szerepet játszik, de a főnök személyisége, a munkához és a munkavállalókhoz való hozzállása igencsak fontos. Egyesek szerencsések, mert olyan főnököt kaptak, amiről álmodni sem mertek volna, mások pedig egyszerűen képtelenek elviselni a vezetőjüket. Íme a förtelmes főnökök 5 típusa – és a megoldások, hogyan kezeljük őket.

A nem megfelelő főnök

Ő az, akinek valójában semmilyen képessége vagy készsége nincs meg ahhoz, hogy egy csapatot irányítson, valahogy mégis pozíciót kapott. Senki sem érti, miért éppen őt választották ebbe a beosztásba. Bizonytalanok, nem erősek, nem tudnak segíteni, nem alkalmasak a feladatra.

Megoldás? Bizonyítsuk be a számukra, hogy ha szüksége van valakire, akkor számíthat ránk. Legyünk mindig kéznél, segítsünk neki – ezt bizonyára mások is észreveszik majd, de ahelyett, hogy az alkalmatlanságát firtatnánk, jó pontot jelenthet, hogy a saját képességeinket „reklámozzuk”.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

A diktátor

Ő az, aki a lehető legkevesebb munkát végezve, a saját irodájában ülve osztja ki a feladatokat, mindenkinek megmondja, hogy mit csináljon. Szinte az összes feladatot másra osztja, nehogy neki kelljen dolgoznia. Érezteti, hogy ő a főnök, és bármit megtehet.

Megoldás? az egyik legnehezebb főnöktípus, mert talán semmit nem tehetünk azért, hogy megváltoztassuk. Egyedül a reakciónkat módosíthatjuk: amikor kioszt ránk egy feladatot, haladjuk meg az elvárásait, és tegyünk egy kicsivel többet, mint amit a főnökünk elvár. Ezzel lenyűgözhetjük.

A fedhetetlen

Ő az a főnök, aki lemond minden felelősségről, ha a dolgok nem a terv szerint haladnak, viszont minden elismerést bezsebel, ha valamilyen dicséret éri a csapatot. Nem tudja kezelni a kritikát, azt mindig másra hárítja, ahogyan a felelősséget is, mindig keres valakit, aki hibáztatható önmaga helyett.

Megoldás? A legerősebb szövetségesei a statisztikák és a kimutatások. Ha számon kér rajtunk valamit, nyugodtan felvázolhatjuk, hogy szerintünk mi a helyes lépés. Főleg, ha olyasmiért hibáztat bennünket, amiért nem mi vagyunk a felelősek. Szorgalmazzuk, hogy együtt találjuk ki, mi legyen a következő lépés, keressünk közösen megoldásokat.

Fotó: iStock.com/Nattakorn Maneerat

Fotó: iStock.com/Nattakorn Maneerat

Az elismeréseket ellopó

Ő az a főnök, aki mindig elfelejti megemlíteni, hogy kinek az érdemes a siker és mindig úgy tesz, mintha az az övé lenne. Akármilyen keményen is dolgoztunk egy projekten, ami sikeresnek bizonyul, és azt reméljük, jutalmat kapunk érte, mert tudjuk, hogy megérdemeljük, erre a főnök meg sem említi a nevünket, amikor a projektről beszél…

Megoldás? Próbáljuk velük megbeszélni a dolgot. Nem nyilvánosan, négyszem közt. Mondjuk el neki, hogy milyen rosszulesett, hogy a nevünk sem volt megemlítve. Kérjük meg, hogy ezt pótolja, mert jól nézne ki a portfóliónkban a sikeres projekt. Munka közben tegyük rá a nevünket minden dokumentumra, ami fontos a projekt szempontjából.

A mérgező főnök

A másik legrosszabb fajta: ő az, akinek soha egy jó vagy kedves szava sincsen soha, senkihez. Ellenséges helyzetet teremt, szinte elviselhetetlen a munkahelyi környezet, senki nem szeret ott dolgozni. A csapat tagjai szoronganak és stresszesek. Ha valaki szóvá tesz valamit, ami nem tetszik a főnöknek, az biztos, hogy az az alkalmazott sikertelen lesz, talán még a munkáját is elveszti.

Megoldás? Sajnos ebben az esetben az lehet a legjobb megoldás, ha új munkahelyet keresünk – akár cégen belül is, de egy másik csapatban, egy másik főnökkel. És mindig emlékezzünk arra, hogy ez nem a mi hibánk, de képtelenség egy olyan főnökkel, mérgező légkörben dolgozni.