Siker

10 fontos életigazság, ami segíthet megőrizni a motivációnkat a siker érdekében

Mindannyiunknak megvannak a magunk szabályai, amik szerint éljük az életünket. ezek közül jó pár olyannyira a részünkké válik, hogy szinte természetes tulajdonságunk lesz, mint például a mosoly vagy a kedvesség, de akár a kézfogásunk minősége is ide sorolható. Ezek nincsenek kőbe vésve, mégis többé-kevésbé ragaszkodunk hozzájuk. Az idő múlásával fejlődünk, és új szokások alakulhatnak ki (talán éppen egy régi kárára).

Szívesen tanulunk másoktól, olyanoktól, akikre felnézünk, akiket sikeresnek tartunk az életben. Ha ilyen emberrel találkozunk, megpróbáljuk kideríteni, hogy vajon mi lehet a titka, mit csinál másképp, mint a többiek, sőt, mi az, ami annyira motiválja, hogy amibe csak belekezd, azt mindig sikeresen be is fejezi. Jó szokásokat szívesen ellesünk másoktól, és igyekszünk ezeket beépíteni az életünkbe. Íme 10 fontos életigazság, ami segíthet megőrizni a motivációnkat a siker érdekében.

1. Az élet 10 százalékban az, ami velünk történik, a többi a reakciónktól függ

Sokszor hangzik el ez a tanács, miszerint figyeljünk a velünk történt eseményekre adott reakciónkra, mert azok sokkal nagyobb befolyással lehetnek az életünkre, mint azok a dolgok, amik valójában velünk történnek.

2. Mindig többet adjunk, mint amennyit kapunk

Nagyon egyszerűen hangzik, mégis sokan nem tudják megtenni. Adjunk a világnak, a környezetünknek, a szeretteinknek, a munkánknak (!) egy kicsivel többet, mint amit mi kapunk ezektől. Tapasztalatot, kapcsolatokat és gazdagságot hozhat a számunkra.

3. Ígérjünk kevesebbet, adjunk többet

Hasonló szabály az előbbihez, mégis kicsit más: ha valaki kér tőlünk valamit, egyezünk meg kevesebben, annyiban, amennyit biztos tudunk adni (bármiből), majd amikor adunk, adjunk annyit, amennyit csak tudunk – ez valószínűleg több lesz. Megalapozhatjuk vele például a jó hírnevünket.

Fotó: iStock.com/Tijana87

Fotó: iStock.com/Tijana87

4. Egyszerűsítsünk, „hogy a hülye is megértse”

Vagyis ha egy bonyolultabb feladattal találjuk szembe magunkat, próbáljuk meg minél kisebb részekre bontani, egyszerűsítsük le, amennyire csak tudjuk, „hogy a hülye is megértse” – így könnyebben tudjuk megoldani lépésről lépésre, és nem adjuk fel már az elején.

5. Válasszuk szét az üzletet és a magánéletet

Olyan könnyen összemosódik a kettő, ha nem figyelünk, eltűnik közöttük a határ. Pedig fontos, hogy meglegyen a kettő közötti különbség, legyen szó pénzről, kommunikációról, társasági életről vagy napi teendőkről.

6. Csináljuk másokkal azt, amit szeretnénk, hogy velünk is megtegyenek

Régi aranyszabály, viszont beválik – egy igazán pozitív gondolkodásmód, pozitív hozzállás a mindennapokhoz. Akár a munkában, akár a magánéletben alkalmazható. Amit adunk, attól kedves és szerethető emberekké válhatunk, amit mások valószínűleg viszonozni szeretnének.

Fotó: iStock.com/Nastia11

Fotó: iStock.com/Nastia11

7. Nem a munkáért élünk

Fontos, hogy sose felejtsük el, a munka csak egy része az életünknek, de nem csak az létezik. Ne felejtsünk el élni! Dolgozzunk annyit, amennyit kell, de azon túl inkább élvezzük az életet, hiszen olyan rövid, használjuk ki minden pillanatát!

8. Tegyük jól, vagy ne tegyük sehogy

Döntéshelyzetben kell, hogy legyen egy irányvonal, ami már bevált, ami alapján el tudjuk dönteni, hogy például elvállalunk-e valamit, vagy sem. Kérdezzük meg magunktól egy ilyen helyzetben, hogy meg tudjuk-e jól csináln.? S ha igen, legyen. Ha nem, akkor miért is vállaljuk el? Az biztos, hogy a siker felé vezet?

9. Tanuljuk meg élvezni a változás okozta kényelmetlenségeket

A változás az élet velejárója, nemigen van olyan dolog az életben, ami állandó, ami változatlan. Próbáljuk meg a változást mindig valami új, izgalmas és érdekes kihívásnak tekinteni ahelyett, hogy mindig féljünk, megijedjünk attól.

10. Tudjuk, hogy mit akarunk elérni

Bármibe is fogunk, már az elején tegyük tisztába magunkban, hogy mit akarunk elérni a végére. Ez a munka és a magánélet területén is hasznos lehet. Segíthet abban, hogy átgondoljuk, elérhetjük-e a révén azt, amit szeretnénk, illetve a későbbiekben is segíthet a jó döntések meghozatalában.

A témával Álmok rivaldafényben címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Martinek János, Kalmár László „Big Daddy Laca” és Faragó András „Topy”, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.