Siker

Rajongók és zaklatók: amikor a másik nem érzi, hol a határ

Színészek, énekesek, sportolók tűnnek fel a mindennapjainkban, akik tehetségükkel és vonzó külsejükkel elérik, hogy rajongók sokasága halmozza el őket a szeretetével. Mindenki másképp fejezi ki csodálatát egy-egy számára különleges híresség iránt – van, aki megelégszik a távoli csodálattal, mások képesek akár fel is keresni a sztárok otthonát, és vannak, akik még ennél is tovább mennek vagy mennének, ha lenne rá módjuk. Ez utóbbi eset főként már a zaklatásról szól, csakhogy sokszor a zaklató nem is fogja fel, hogy amit csinál, az már nem játék. És megkeseríti annak az életét, akiért pedig bármit megtenne.

Valójában nem kell ahhoz hírességnek lenni, hogy valaki átélje ezt a kellemetlen élményt. „Volt egy srác a lépcsőházban, aki rendszeresen köszönt onnantól kezdve, hogy beköltöztem. Visszaköszöntem, persze, de nem volt közöttünk ennél több interakció. Néhány hónap eltelt, amikor rendszeresen összefutottam vele a közeli élelmiszerboltban is, ami csak visszagondolva volt gyanús, akkor nem foglalkoztam ezzel különösebben” – mesélte történetét Kinga. „Egy nap ez a pasas leszólított a lépcsőház bejáratánál, megkérdezte, hogy randiznék-e vele. Kedvesen jeleztem, hogy ne haragudjon, de nem, ő viszont addig forszírozta ezt a kérdést, míg el nem értem a lakás ajtaját, ő ugyanis fentebbi szinten lakott. Innentől kezdve rendszeresen rákérdezett, hogy nem gondoltam-e meg magam, és olyan furcsán nézett, meg furcsán mosolygott, hogy kirázott tőle a hideg. Nagyon kellemetlenül éreztem magam, ahogy telt az idő, elkezdtem amiatt aggódni, hogy csak nehogy összefussunk a lépcsőházban” – folytatta a történetét a most 36 éves tanárnő. „Volt, hogy szólt, hogy levelem jött, és hogy ne felejtsem el befizetni a számlámat, máskor megkérdezte, hogy ki volt nálam a legutóbb. Megpróbáltam azzal lerázni, hogy van barátom, kár próbálkoznia, de ő tudta, hogy nincs és azt mondta, hogy nem szép dolog hazudni. Na, ekkor ijedtem meg igazán. Sokat gondolkoztam rajta, hogy túlparázom-e a dolgot, vagy valóban van okom félni, végül döntöttem és kerestem egy másik albérletet.”

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Virtuális követés

Azt persze nem tudjuk, hogy a sztárok hogyan élik meg azt az élményt, hogy olyan sokan rajonganak értük, akik közül egyesek talán még virágot vagy kisebb-nagyobb ajándékot is küldenek nekik, mert nem tudják, hogyan máshogy fejezzék ki a híresség iránt érzett csodálatukat, szeretetüket. Manapság a különböző közösségi oldalak valamennyire megkönnyíthetik a rajongók helyzetét – könnyebb felvenni egy-egy színésszel, énekessel a kapcsolatot, illetve követni is lehet őket virtuálisan, vagyis nap mint nap láthatjuk, hogy mit eszik, mit csinál, kivel találkozik a kedvencünk a hétköznapjaiban. Mindez persze a visszájára is fordulhat, hiszen valaki úgy is érezheti, hogy ő már olyan jól ismer valakit, akit rendszeresen követ valamelyik oldalon, hogy szinte barátjának tekinti a sztárt. És ha az elméje labilisabb, könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy nem érti, a másik miért nem kedveli, miért nem éez úgy iránta, ahogyan ő a másik iránt.

Fotó: iStock.com/Delpixart

Fotó: iStock.com/Delpixart

Mindenki másképp áll a kérdéshez, ami az egyiknél még belefér, az a másiknál már tabu – így van ez akkor is, ahogyan a különböző hírességek a rajongóikhoz viszonyulnak. Tény, hogy meg kell húzniuk egy határt, hiszen nekik is van magánéletük – a rajongó maradjon rajongó. De mi van, ha valaki ezt nem érti meg? Ha a rajongása átlépi azt az olykor igencsak vékony határt, amin túl már inkább kedvenc énekesének, színészének vagy sportolójának a zaklatójává válik?

A témával Rajongóból zaklató címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Peller Károly, Király Viktor és Berkes Olivér, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.