Siker

5 etikettszabály, amit betartva hercegnőnek érezhetjük magunkat

Nagyon sokan szeretnének Diana vagy Katalin hercegnére hasonlítani, esetleg Meghan Markle vagy maga Erzsébet királynő a példaképük. Hercegnőként azonban viselkedni is tudni kell. Egy etikettszakértő segítségével megtanulhatjuk az uralkodói lét alapvető szabályait.

A hercegnék, hercegnők és királynők stílusosak, és az egész világot képesek rabul ejteni kedvességükkel, bájukkal. Ám kiváltságaik mellé kötelességeik is akadnak bőven: szabályokat kell követniük öltözködésükben, viselkedésükben, testtartásukban, szokásaikban egyaránt. Myka Meier brit etikettszakértő segít átalakulni, hogy nemesi rokonság nélkül is úgy érezhessük magunkat, mint egy igazi hercegnő.

A helyes testtartás kulcsfontosságú

Láttuk már bármelyik hercegnét is szétvetett lábakkal ülni, vagy görnyedten járni? Elő sem fordulhat. A helyes testtartás, az egyenes hát, a nem gőgös, de méltóságteljes sétálás alapvető fontosságú. A legtöbbünk azonban cseppet sem tartja egyenesen sem a hátát, sem a fejét, ezért nem árt egy jókora könyvvel a fejünkön gyakorolni. Az ülés egy másik sarkalatos pont: ahogy odasétálunk a székhez, ahogy nem jövünk zavarba attól, hogy alánk tolják, ahogy finoman leülünk, és nem ledobjuk magunkat, mind-mind fontosak. Hercegnők soha nem ülnek sem terpeszben, sem egymásra rakott lábakkal: térdük egymás mellé van helyezve, és bokáiknál kulcsolják össze a lábfejeiket, esetleg lábszáraikat szorosan egymás mellé zárva tartják, és kicsit az egyik oldalra billentik. A hát mindig egyenes, a karok is illedelmesen pihennek a test mellett vagy az ölben, nincs görnyedés, az áll pedig párhuzamos a talajjal.

Fotó: iStock.com/MoustacheGirl

Fotó: iStock.com/MoustacheGirl

Így tartsuk a táskánkat

Ha megnézzük a hercegnőket vagy rokonaikat, egyikük sem csapja a hóna alá a táskáját, vagy keresztezi a pántokat a mellkasán. Ha kezet kell fogniuk, akkor az egyik, ha nem, akkor mindkét kezükkel finoman fogják a kis táskát, és ha leülnek, nem teszik ki az asztalra, pláne nem a földre maguk mellé. A táska megfelelő helye a hátuk és a szék támlája között van, vagy ha nincs támla, a térdükre helyezik.

Így viselkedjünk vendéglátóként

A hercegnők kedvesek, mosolyognak, és elébe mennek vendégeiknek: felkészültek belőlük, tudják a nevüket, ismerik az érdeklődési köreiket, a helyes megszólításukat, bemutatják őket egymásnak, ők maguk pedig kézfogással mutatkoznak be. Ha már jó ismerősök, akkor kedves puszi is jár, ami nem cuppan az arcon, sem a szájon, hanem először a jobb, majd a bal oldalra az állra kerül. Nem váratják meg a vendégeiket, sőt, már a meghívókat is időben elküldik. Ezzel kapcsolatban is van teendőnk: nemcsak a kezdés, de a parti befejezésének időpontját is illik megjelölni rajta.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Evés és ivás

Még ha nagyon éhesek is, a nemes hölgyek nem esznek kapkodva, és az evőeszközöket is helyesen használják. Piciket harapnak, és az evőeszközöket finoman visszahelyezik a tényárra 3-4 falat után. Természetesen tilos azelőtt nekikezdeni az ételnek, hogy maga a királynő evett volna, és illik akkor is befejezni, amikor ő. Az ötórai tea – vagy bármilyen innivaló esetén – másképp kell fogni a teás- és másképp a kávéscsészét. A teáscsésze fülét a nagyujj és a mutatóujj között kell tartani, míg a középső ujj a fül alját támasztja, a többi ujjunk pedig behúzva pihen. A kisujjat eltartani már nem illik. Ha kávéscsészét fogunk, a mutatóujjat fűzzük át a csésze fülén.

Tisztaság és kedvesség

Ha el kell mennünk a mosdóba, ne jegyezzük ezt meg hangosan. Ha nem tudjuk, merre találjuk, a házigazdánál vagy a szervezőnél érdeklődjünk nagyon diszkréten, és ne vécét, hanem illemhelyet vagy mosdót keressünk. Ha tudjuk, merre van, álljunk fel az asztaltól, kérjünk elnézést, és tegyük a szalvétát a tányérunk közelébe. Ha mi vagyunk a vendéglátók, a mosdó legyen mindig tiszta, rendezett, illatos, a kéztörlő legyen látható és makulátlan, szappan és törlőkendő pedig elegendő. Illatos gyertyákat és olvasnivalót nem illik a fürdőszobában tartani. Akár vendégek vagyunk, akár háziasszonyok, a kedvesség és a visszafogottság alapvető kellékünk. A kedves mosoly, az érdeklődés, a kézszorítás, a tisztelettudás, az odafigyelés mindannyiunkat hercegnőivé tehet.