Siker

5 szuper tipp a sikeres telefonos interjúhoz

Manapság már nem meglepő, ha az állásinterjúhoz nem hívják be a jelöltet, hanem online, telefonos interjúval derítik ki, hogy megfelel-e a munkára, vagy sem. Gyorsabb és egyszerűbb, mintha személyesen kellene beszélgetni. Bárhol lehetünk közben, viszont jobb erre is felkészülni – ebben segítünk. Íme 5 szuper tipp a sikeres telefonos interjúhoz.

Legyünk felkészültek

A hívás előtti körülbelül fél órában már ne foglalkozzunk mással, próbáljunk megnyugodni, felkészülni a beszélgetésre. Lélegezzünk mélyeket, igyunk néhány korty vizet. Játsszuk le fejben a lehetséges kérdéseket és válaszokat. Győződjünk meg róla, hogy a laptopunk fel van töltve, hogy műkdik a kamera, a mikrofon, a fejhallgató vagy a hangszóró. Legyen kéznél jegyzetfüzet.

Fotó: iStock.com/grinvalds

Fotó: iStock.com/grinvalds

Készüljünk a válaszokra

Ahogyan a személyes interjúk esetében, úgy a telefonos beszélgetés alkalmával is fontos, hogy felkészültek legyünk. Gondoljuk végig, hogy milyen tulajdonságaink vannak, mik miatt lehetünk alkalmasak a pozícióra. Akár egy kisebb puskát is írhatunk, arra azonban figyeljünk, hogy ne olvassunk az interjú közben, mert a kamerán keresztül látszódik, ha máshová nézünk, mással foglalkozunk.

Öltözzünk fel

Otthon ide vagy oda, az állásinterjúra öltözzünk fel. Ne pizsamában vagy valami „otthoni játszósban” beszélgessünk az interjúztatóval. Olyan ruhát válasszunk, amit akkor vennénk fel, ha személyesen találkoznánk. A zakó persze elmaradhat, de egy ing vagy csinos blúz jól jöhet. A nadrágra és cipőre is figyeljünk, mert sosem tudhatjuk, milyen kéréssel állnak elő a beszélgetés résztvevői.

Fontos a jó helyválasztás

Olyan helyet válasszunk, ami csendes, ahol biztos, hogy nem fognak zavarni bennünket. És ellenőrizzük, hogy mit fognak látni mögöttünk, körülöttünk azok, akikkel beszélünk, vagyis hogy mit mutat a kamera. Ha kávézóban ülünk, kérdezzük meg, hogy zavarja-e őket a háttérzaj, és legyen egy B tervünk, ha csendesebb helyet kell választanunk.

Zárjunk be minden oldalt

Vagy nyissunk egy teljesen új ablakot a beszélgetéshez, nehogy elterelje a figyelmünket egy értesítés, vagy beszélgetés közben automatikusan elkezdjük a vállalat oldalát böngészni, mert éppen arról van szó. A telefont halkítsuk le, törekedjünk minden szempontból a zavartalanságra.