Siker

Így változtassunk a gondolkodásmódunkon, hogy megszerezzük álmaink munkáját

Ahhoz, hogy megszerezzünk egy munkát, amire vágyunk, fontos, hogy legyen egy jól megírt önéletrajzunk, sikeresek legyünk az állásinterjún, rendelkezzünk minden szükséges készséggel és képességgel a munkához – mégis könnyen előfordulhat, hogy ezek birtokában is olyan, mintha valami akadályozna bennünket abban, hogy valóban mi kapjuk meg azt. A szakemberek szerint ugyanis a gondolkodásunk is blokkolhatja a sikerünket – így változtassunk a gondolkodásmódunkon, hogy megszerezzük álmaink munkáját.

Koncentráljunk a minőségre a mennyiség helyett

Vagyis például ne arra fókuszáljunk, hogy minél több pozitív képességet és készséget soroljunk fel az önéletrajzunkban, hanem arra, hogy amit beleírunk, abban valóban jók legyünk, még ha feleannyi is. Vagy ne azt nézzük, hogy hány helyre küldtük már el a jelentkezésünket, hanem azt, hogy az a néhány, ahová jelentkeztünk, milyen szuper munkahely lenne a számunkra.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Ne féljünk a hiányosságainkat elfogadni

Senki nem tökéletes – mi sem. Mindenkinek vannak hiányosságai, negatív tulajdonságai – ezeket fogadjuk el akkor is, amikor egy munkára jelentkezünk. Lehet, hogy nem rendelkezünk egy szükséges jellemzővel, de ha úgy érezzük, hogy a munka nekünk való, ne füllentsünk, legyünk őszinték, ne tántorítson el bennünket az, hogy valami esetleg hiányzik.

A stratégiára koncentráljunk a taktika helyett

Ne arra építsünk, hogy majd egy impozáns önéletrajz megszerzi a számunkra a vágyott munkát – az csak egy lépcsőfok, hogy közelebb juthassunk hozzá. Ne taktikázzunk, például ne írjunk bele olyasmit, ami nem valós, egy-egy rossz taktikai lépés megakadályozhatja a sikeres stratégiát, ami pedig ahhoz segíthet, hogy sikerrel pályázzunk.

Az elutasítás nem kudarc

Fogjuk fel inkább úgy, mint egy segítséget, lehetőséget arra, hogy továbblépjünk, hiszen valószínűleg az a munka mégsem a miénk lett, talán egy sokkal testhezállóbb lesz a következő, amit meg is szerzünk magunknak.

Jobb félni, mint szánalmasnak lenni

Nem baj, ha izgulunk, ha van bennünk egy egészséges drukk például az interjú, de akár az önéletrajzunk elküldése előtt is. Azt mondják, jobb félni, izgulni, mint biztosra menni és utána „koppanni”. Legyünk tisztában vele, hogy az elutasítás is mindig „benne van a pakliban”, de persze ne ezzel a tudattal pályázzunk, koncentráljunk a sikerre.