Siker

10 ok, amiért soha nem tudunk befejezni semmit

Nem elég a nap 24 órája arra, hogy mindent elvégezzünk és befejezzünk? Nincs időnk magunkra, a családra, a munkahelyi feladatokra, semmire? Valamit biztos rosszul csinálunk, mert a környezetünkben bizonyára vannak olyanok, akiknek meg mindenre van idejük. De mégis hogyan csinálják? Vagy mi az, amit mi rosszul csinálunk? Íme 10 ok, amiért soha nem tudunk befejezni semmit.

1. E-mail-függők vagyunk: Amint bejön egy levél, egy üzenet, mi azon nyomban abbahagyjuk, amit csinálunk, és már olvassuk is, válaszolunk – hagyjuk, hogy kizökkentsen, hogy elterelje a figyelmünket.

2. Telefonfüggők vagyunk: Ahogy meghallunk egy hangjelzést, dobunk el mindent, hogy megnézzük, ki írt, mit posztolt, hányan lájkolták a képeinket, és így tovább. Kizökkenünk, ráadásul beszippantanak bennünket a közösségi oldalak, és akár órák is eltelhetnek azzal, hogy nem csinálunk semmit.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

3. Bejövő hívások: A telefon hagyományos „átka”, amikor az állandó csörgések miatt nem tudunk dolgozni.

4. Nem találjuk, amit keresünk: Akár az asztalunkon, akár a táskánkban, az autónkban, a szekrényünkben – túl sok időt vesz igénybe, mire megtaláljuk azt, amire szükségünk van.

5. Nyitott ajtóval dolgozunk: Ami azt üzeni másoknak, hogy nyugodtan jöjjenek be, beszéljenek hozzánk, tartsanak fel bennünket, és így képtelenség a munkára koncentrálni.

6. Megakadunk a munkavégzésben: Mert bár mi lelkiismeretesen dolgoztunk, eljutottunk egy olyan pontra, ahol megakadunk, mert más, akinek az volt a feladata, még nem végzett, így miatta nem haladunk.

7. Nem tudjuk, mi legyen a következő lépés, és ahelyett, hogy megkérdeznénk erről valakit, elkezdünk mással foglalkozni, s mikor visszatérnénk az előző feladathoz, azt vesszük észre, hogy más befejezte helyettünk.

8. Elveszünk az online térben: Amikor valamit keresünk a neten, elterelődik a figyelmünk, elkalandozunk, és hosszú percek vagy órák vesznek így el ahelyett, hogy dolgoznánk.

9. Határidők nélkül dolgozunk, vagyis nem érezzük, hogy bármit, amit csinálunk, azt fontos lenne befejezni, így nem is sietünk vele, végül lehet, hogy be sem fejezzük sosem.

10. Találkozókra és megbeszélésekre járunk, ezek pedig sok időt vesznek el az értékes munkaidőből.

Mi lehet a megoldás?

Szervezés és fegyelem. Koncentráljunk a feladatunkra, és ne hagyjuk, hogy bármi is elterelje a figyelmünket arról. Próbáljuk minél jobban és minél gyorsabban befejezni, hogy aztán belefoghassunk a következőbe, vagy pihenhessünk – a szabadidőnket pedig azzal töltjük el, amivel csak akarjuk.