Siker

Hétköznapi szokások, amelyek elmélyíthetik a szorongást és a depressziót

A szokásaink rabjai vagyunk, hiszen nincs olyan ember, akinek ne lenne napi rutinja a reggeli készülődéstől kezdve a lefekvésig. Napközben is számos olyan dolgot teszünk, ami fel sem tűnik, de rutinból megy – például ahogy a táskánkhoz nyúlunk, ahogy a kezünket tartjuk, vagy ahogy a dolgainkat rendezzük az íróasztalunkon. Számos szokás, a legtöbbet gondokodás nélkül elvégezzük – pedig lehet közöttük olyan, ami árthat a mentális egészségünknek. Íme néhány olyan hétköznapi szokás, ami hozzájárulhat a szorongás és a depresszió kialakulásához, illetve elmélyítheti azokat.

Ráadásul egyes szokásainkat lehet, hogy éppen azért „vesszük fel”, mert abban a pillanatban segítséget jelenthetnek a stressz és a feszültség elől, miközben hosszú távon inkább ártunk velük saját magunknak és kialakíthatják, elmélyíthetik a szorongást és a depressziót. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek!

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Kevés, rossz minőségű alvás

Sokan nem is gondolják, hogy milyen fontos szerepe lehet az alvásnak a szorongás kialakulásában. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Nem tesszük le a telefont a kezünkből

A kutatók szerint azok, akik állandóan a telefonjukat nézegetik, szinte reggeltől estig azt nyomkodják, azok hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, bármiért is használják a készüléket egész nap. Az úgynevezett „digitális túlterheltség” árthat a mentális egészségünknek, vagyis mindenképp tartsunk hosszabb szüneteket.

Elzárkózunk a frusztráló gondolatoktól

Sokan úgy hiszik, hogy ha nem foglalkoznak az őket feszélyező, frusztráló dolgokkal, gondolatokkal, azzal jót tesznek maguknak, a szakemberek szerint azonban ez nem így van: ezekkel szembe kell nézni, végig kell gondolni azokat, fogalkozni kell velük, hogy ne féljünk tőlük, ne legyünk feszültek és idegesek miattuk.

Vagy túlságosan is aggódunk bizonyos dolgok miatt

Azaz egy-egy probléma elhatalmasodik rajtunk, és minden nap úgy kelünk és fekszünk, hogy csak ezeken a problémákon tudunk rágódni. A folytonos aggodalom megmérgezheti az életünket, fokozva a szorongásunkat és a depressziót. Ezekkel a gondokkal is szembe kell nézni, törekedni a megoldásukra, elengedésükre – többek között a mentális egészségünk és a boldogságunk érdekében.