Siker

5 módszer, hogy megtanuljuk szeretni önmagunkat – feltétel nélkül

Önmagunk szeretete, elfogadása a boldogsághoz vezető út egyik legfontosabb alapköve. Ehhez elengedhetetlen az önismeret – önmagunk megismerése és az összes pozitívnak és negatívnak ítélt tulajdonságunk elfogadása –, illetve olyan változtatások megteremtése, ami segít ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a valódi önmagunkhoz. Mert sokan álarcot hordanak, nem vállalják azt, amilyenek valójában – és változtatások szükségesek ahhoz, hogy ezt leküzdve végre önmaguk lehessenek. Hogy hogyan lehetséges ez? Íme 5 módszer, hogy megtanuljuk szeretni önmagunkat – feltétel nélkül.

Saját magunk elfogadása és szeretete hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a kapcsolataink egészségesen, jól működjenek, hogy magabizotsabbak legyünk, hogy hatékonyabbak lehessünk a munkahelyünkön. Ha sikerül elindulnunk azon az úton, ami az önmagunk szeretete felé vezet, meglátjuk, milyen sok változás történik az életünkben – pozitívan befolyásolhatja a mindennapjainkat. Íme 5 módszer, hogy megtanuljuk szeretni önmagunkat – feltétel nélkül.

Fotó: iStock.com/logoff

Fotó: iStock.com/logoff

1. Teremtsünk időt magunknak, hogy önmagunkkal foglalkozhassunk

Az egyedül töltött idő remek lehetőséget nyújthat számunkra arra, hogy elkezdjük megismerni önmagunkat. Egy hosszú és fárasztó nap után egy kicsit egyedül lenni és pihenéssel, kikapcsolódással tölteni igazán felemelő érzés lehet. Segíthet elengedni a gondjainkat, problémáinkat. Az énidő lehetővé teheti, hogy végiggondoljuk a napunkat, a kapcsolatainkat, a saját érzéseinket, gondolatainkat. Könyvet olvashatunk, sétálhatunk egy nagyot vagy meditálhatunk.

2. Húzzuk meg a saját határainkat

Az egészséges határok meghúzása kiváló módja annak, hogy elkezdjük gyakorolni önmagunk szeretetét. Sokan ugyanis hajlamosak olyan rossz szokásokat kialakítani, amelyek elsősorban mások szükségleteinek kielégítésére irányulnak – hiszik, hogy a saját vágyaik, igényeik nem olyan fontosak, vagy egyszerűen képtelenek nemet mondani. Mindez belső feszültséghez, idegeskedéshez, türelmetlenséghez vezethet. Rossz közérzethez, általános rossz hangulathoz. Tudni kell nemet mondani akkor, amikor már erőnk felett teljesítenénk. Ne helyezzük állandóan mások mögé magunkat, fontosak a mi szükségleteink, vágyaink is.

3. Listázzuk a pozitív tulajdonságainkat

Olykor az a legnehezebb önmagunk szeretetének elérésében, hogy nemigen tudjuk megmondani, milyen pozitív tulajdonságunk van, amitől szerethetőek, csodálatosak vagyunk. Pedig mindenkinek vannak ilyen tulajdonságai, sőt! Ennek ellenére sokkal könnyebb negatívan gondolkozni önmagunkról, valójában sokszor mi magunk vagyunk a saját magunk legszigorúbb kritikusai. Ennek a negatív gondolkodásnak a leküzdésére szuper módszer lehet a pozitív tulajdonságaink listázása: írjuk le, hogy milyen pozitív tulajdonságaink vannak és írjunk is egy-egy példát mindegyikhez.

Fotó: iStock.com/Szepy

Fotó: iStock.com/Szepy

4. Bocsássunk meg önmagunknak és fogadjuk el a hibáinkat

Senki sem tökéletes. Még az a valaki sem, akit a világon a legjobban szeretünk. Mindenkinek vannak érzelmi sérülései, amelyek miatt állandóan kritizálhatja önmagát. A múltban elkövetett tévedések miatt kialakult bűntudat és a magunkkal szemben érzett harag rossz szokás – ehelyett igyekezzünk megbocsátani, elfogadni mindent, amit a múltban tettünk, minden tévedésünket és hibánkat.

5. Szükség esetén kérjünk nyugodtan segítséget

Ne essünk kétségbe, ha nem tudunk mindent egyedül megoldani. Az egyik legfontosabb módszer az öngondoskodás esetében, ha felismerjük, hogy szükségünk lehet egy szakember segítségére abban, hogy jobban legyünk. Ha eljutottunk erre a pontra, kérjünk nyugodtan segítséget, hogy közösen felfedjük az elakadásainkat és kitaláljuk, hogyan tudnánk segíteni önmagunkon.

A témával Szeretem magam címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Csobot Adél, Balázs Andrea és Mészáros Piroska, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.