Siker

Amikor leszáll az agyamra a köd – és amit teszek ellene

Valószínűleg mindannyiunkkal fordult már elő, hogy teljesen letompult az agyunk. Úgy éreztük, nem tudunk gondolkodni, nem tudunk dönteni, képtelenek vagyunk bármi értelmeset csinálni.

Talán fáradtak voltunk, éhesek, vagy épp túl sokat ettünk? Lehet, hogy mindennap kora délután ráül a köd az elménkre? Az biztos, hogy sok értékes percet vesz el tőlünk, így ideje felderíteni, mi állhat a hátterében, és mit tehetünk ellene. A házi recepteken túl – hiszen mindannyiunknak vannak módszerei, amik több-kevesebb sikerrel működnek is. Egy nagy kávé, csoki, vagy egy séta a friss levegőn segíthet, de ha ez az állapot egyre gyakoribb lesz vagy súlyosbodik, érdemes elkezdeni megkeresni az okát.

Gyulladás

Igen, modern kori betegség a gyulladás, aminek legtöbb változata a bélben indul. Ha a belekben gyulladás alakul ki, akkor a jó, emésztést segítő baktériumok helyére rosszak költöznek, ez pedig súlyos csapás immunrendszerünknek és mentális egészségünknek is.

Fotó: iStock.com/seb_ra

Fotó: iStock.com/seb_ra

Stressz

Talán nem meglepetés, hogy az eltompult agy hátterében a stressz is állhat. Testünkre és lelkünkre is hat: rontja az alvást, ez még fáradtabbá tesz, ingerlékenyek leszünk, és figyelmetlenek. Hosszú távon a stressz ennél súlyosabb, krónikus betegségeket is okozhat, ezért érdemes időben elkezdeni foglalkozni vele. Az egészséges életmód, a szabad levegőn eltöltött idő, az offline lét, a jóga, a rendszeres meditáció mind segít kezelni, de vannak esetek, hogy csak a külső körülmények megváltoztatása segíthet, például egy nyugodtabb munkahely, csendesebb otthon keresése.

Táplálkozás

Szorosan összefügg a gyulladással is, de a cukrok miatt fontos külön is megemlítenünk. Bár gyors segítségnek tűnhet az eltompulás ellen egy jó kis cukorsokk, azaz egy süti vagy csoki, valójában ez többet árt. A vércukorszint hirtelen ingadozása ugyanis káros a szervezetnek, és a végén még mélyebben leszünk, mint előtte voltunk – és újra csak az édességre fogunk vágyni. A jó zsírokat, a teljes kiőrlésű szénhidrátokat és a sok zöldséget, gyümölcsöt viszont ne hagyjuk ki az étrendünkből.

Ha jellemzően ebéd után tör ránk a köd, lehet, hogy túl sokat eszünk egyszerre. Ha tehetjük, inkább osszuk el az étkezéseket: többször együnk kevesebbet. Így az éhezést és a túlevést is elkerülhetjük. Akár szedjük három részre az ebédet: délben fogyasszuk el levesünket, egy bő órára rá a főételt, majd még egy óra múlva együnk egy kevés édességet.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

Cirkadián ritmus

Azaz az ébrenlét és az alvás napi váltakozása is állhat a pár órás mentális munkaképtelenség hátterében. Igyekezzünk mindennap körülbelül ugyanakkor felkelni és lefeküdni, ezzel segítjük szervezetünket a ritmus kialakításában és megtartásában. Bár csábítóan hangzik, hogy hétvégén akármeddig alhatunk, ha délig az ágyban fetrengünk, akkor utána munkanapokon sokkal nehezebb lesz ismét reggel hétkor felkelni. Egyszerűbb, ha megszokjuk: mindig ugyanakkor van takarodó és ébresztő.

Érdemes kitapasztalni, mi a nap mely szakaszában vagyunk a legaktívabbak. A bagoly típusú emberek este, éjjel aktívak, reggel viszont nehezen kelnek. A pacsirták ezzel szemben reggel érzik magukat elemükben, de este korán le kell feküdniük. Ezek között persze széles az átmenet, sokan napközben, munkaidőben tudnak a legjobban teljesíteni. Gyakoroljunk önismeretet, és találjuk ki, mi hova tartozunk, majd próbáljunk meg ehhez alkalmazkodni. Ne erőltessük magunkra a hajnali futást, ha baglyok vagyunk, és ismerjük el, ha nem nekünk való az éjfélkor kezdődő mozifilm. Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb lesz az életünk, ha igazodunk a természettől kapott ritmusunkhoz.