Siker

Tehetséges gyerekek, aggódó szülők: készüljünk fel a kihívásokra

Sok esetben már kisgyerekkorban kiderül, ha a gyerekünk tehetséges valamiben, de az általános iskolában mindenképp. Megfelelő környezetben és szemfüles tanárok, valamint nyitott gondolkodású szülők esetében már igen korán hozzákezdhetünk a tehetséggondozáshoz, hogy a kisfiunk vagy kislányunk akár művész vagy sportoló lehessen. Az út nehéz gyereknek és szülőnek egyaránt. Mielőtt belevágunk, nem árt néhány dolgot alaposan átgondolni – készüljünk fel a kihívásokra.

Szülőként egyszerűen rajongunk a gyermekeinkért, bármit megtennénk értük. Biztatjuk őket, ha kudarcot élnek át, és velük ünnepeljük a sikereiket. A tehetség hamar utat tör magának, és sok szülő álma, hogy a gyereke sikeres legyen akár a színpadon, akár a sportpályán. Az érmekig és a csillogásig azonban nehéz út vezet, ami a gyerekeket és a szülőket is próbára teszi. Mielőtt belevágunk, nem árt néhány dolgot alaposan átgondolni – készüljünk fel a kihívásokra.

Fotó: iStock.com/StratosGiannikos

Fotó: iStock.com/StratosGiannikos

Mit és mikor?

Az, hogy a gyerekünknek van érzéke a zenéhez, a rajzhoz vagy a sporthoz, korán kiderülhet, azt azonban nehezebb lehet kiválasztani, hogy a területen belül merre induljon el, milyen ágban kezdjük a fejlesztést. No és persze az ideje sem mindegy – kérjük ki az orvos, az edző vagy szaktanár véleményét arról, hogy mikortól érdemes „komolyabban” foglalkoznia a gyereknek zenével, tánccal vagy sporttal.

Idő és pénz

Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a különfoglalkozások és edzések több időt igényelnek – nemcsak a gyerek beosztásából, de a miénkből is. Hiszen nekünk kell elvinni iskola után a különórára, és nekünk kell érte menni. Ott vannak a fellépések és versenyek, amikre ugyancsak el kell kísérnünk. Ha nem fér bele az időnkbe, arról mindenképp tájékoztassuk a gyereket, ne okozzunk neki csalódás. És arra is mindenképp készítsük fel, hogy milyen sok pulszmunkával, idő- és energiabefektetéssel járhat, ha az iskolán kívül még mással is foglalkozik, kevesebb szabadideje lesz. De megéri a sok áldozat és lemondás az élmények és esetleg sikerek miatt – de arra is fel kell készítenünk, hogy nem nyerhet mindig. Ezekben az esetekben azonban minden alkalommal legyünk ott mellette és fogjuk a kezét.

A pluszköltségekre is fontos felkészülni. Felszerelést, edzőcipőt, hangszert és mindenfélét kell majd vennünk a gyereknek – persze az elején még biztosan „jó a régi” vagy az iskoláé, de idővel eljön a pillanat, amikor szükség lesz saját eszközre, ami ráadásul megfelel az igényeinek. Ott vannak az edzőtáborok és az esetleges külföldi utak, képzések – ezek persze még messze vannak, és ne féljünk előre semmitől, de azért nem árt ezekre is felkészülni.

Fotó: iStock.com/Milkos

Fotó: iStock.com/Milkos

A gyerekek igényeire hangolva

Bármennyire is szeretheti a gyerek az adott sport- vagy művészeti ágat, bizonyára lesznek olyan pillanatai, amikor egy kisebb vagy nagyobb kudarc után fel szeretné adni. A csalódottság normális, viszont ilyenkor különösen fontos, hogy mellette legyünk és beszélgessünk vele, miért szeretné vagy éppen nem szeretné folytatni. Vázoljuk fel a lehetőségeit, és adjunk neki időt arra, hogy döntsön. Persze mi felnőttként valószínűleg másképp, reálisabban láthatjuk a dolgokat, és van módunk egy kicsit terelgetni is aszerint, hogy szerintünk mi lenne számára az optimális. Viszont ha úgy alakul, tartsuk tiszteletben a döntését, és azt is, ha meggondolja magát.

És ami a legfontosabb: ne kényszerítsük se erre, se arra. Ha nincs kedve elindulni a sport- vagy művészeti „karrier” felé, ne erőltessük, és viszont – ha nem szeretné abbahagyni, azt se erőltessük rá. Beszélgessünk vele, támogassuk, szembesítsük a lehetőségeivel és a lehetőségeinkkel. Közösen döntsünk, és tartsuk magunkat a megbeszéltekhez.

A témával Fiatalok ritmusa 2. címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Kapás Boglárka, Lábas Viki és Dallos Bogi, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.