Siker

13 dolog, amit a mentálisan erős emberek nem tesznek a szakemberek szerint

Fontos, hogy megőrizzük a testi, szellemi és lelki egészségünket egyaránt. Ezek jólléte nemcsak a magánéletünkre, de a munkánkra is pozitív hatással lehet, és fordítva – ha nem vigyázunk rájuk, könnyen negatív hatással lehetnek az életünk minden területére. A mentális egészségünkre tehát ugyanúgy vigyáznunk kell, mint a fizikaira, ezért érdemes odafigyelni arra, mit hogyan teszünk a mindennapjainkban. Ugyanis egyes szokásaink megmutathatják, hogy milyen szinten van a mentális egészségünk. Íme 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek nem tesznek a szakemberek szerint.

Vagyis olyan 13 dolog, amit a szellemileg és lelkileg erős emberek nem tesznek. Mutatjuk, mik ezek.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

 1. Nem sajnálják magukat, ha veszteség éri őket, vállalják a felelősséget a tetteikért és tanulnak a kudarcokból.
 2. Nem pazarolják az energiájukat arra, hogy mások miattuk rosszul érezzék magukat, inkább a saját sikereikre koncentrálnak.
 3. Nem félnek a változásoktól, sőt üdvözlik és uralják azokat.
 4. Nem pazarolják az energiájukat olyasmire, amit nem tudnak irányítani, mint például a forgalmi dugó vagy a sorban állás.
 5. Nem félnek megkérni másokat; kedvesek és tisztelettudóak, és ha szükséges, megkérnek másokat dolgokra, de nem könyörögnek segítségért.
 6. Nem félnek kockáztatni, minden lehetőséget figyelembe véve, a józan ész határain belül, vállalva a következményeket.
 7. Nem ragadtak/ragadnak a múltban, hanem elengedik azt, és a jelenben élnek. Tanulnak a múltbéli dolgokból, történésekből, és igyekeznek a jelen (valamint a jövő) előnyére fodítani azokat.
 8. Nem követik el ugyanazt a hibát újra és újra, merthogy tanulnak a hibáikból, és figyelnek, hogy legközelebb elkerüljék azokat.
 9. Nem féltékenyek, nem irigyek; a mentálisan erős emberek őszintén örülnek mások sikereinek, és keményen dolgoznak, hogy ők is sikereket érjenek el.
 10. Nem adják fel, ha hibáznak; minden esélyben ott van a kudarc lehetősége is, amivel a mentálisan erős emberek számolnak, és nem adják fel, ha hiba történik, hanem abból tanulva mennek tovább.
 11. Nem félnek egyedül lenni: élvezik és kihasználják az énidőt a kikapcsolódásra, feltöltődésre.
 12. Nem kívülállóak a világ dolgait tekintve; sokkal inkább a saját életük és munkájuk részévé teszik azt, ahogyan a világ működik, változik.
 13. Nem várnak azonnali eredményeket, tudják, hogy az elvégzett munkának később érhet be a gyümölcse, de amíg ez megtörténik, addig is dolgoznak tovább.