Siker

Így tartsuk a kezünket, ha szeretnénk jó benyomást kelteni

Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülünk, melyben fontos a jó kiállás: például előadást kell tartanunk, állásinterjún veszünk részt vagy a kapcsolatainkat építjük. Érdemes ezekben az esetekben tudatosan is kiaknáznunk a testbeszéd lehetőségeit.

A testünk sok mindent elárul rólunk, ezen belül is különös jelentőséggel bír a kezünk. Erről a testrészről azonnal leolvasható, hogy mennyire vagyunk idegesek, nyitottak vagy épp elzárkózók. Lássuk, hogyan használjuk a kezünket, ha szeretnénk jó benyomást kelteni.

Gesztikuláció

Az agy beszédért felelős területei nemcsak beszélgetés, hanem gesztikulálás közben is aktívak. Azok, akik a kezeikkel is „magyaráznak”, sokkal hatásosabban tudnak előadni: kreatívabban fejezik ki magukat, kevesebbet hezitálnak és kevesebb töltelékszót használnak.

unsplash.com/rawpixel

unsplash.com/rawpixel

Ne rejtőzzünk a kezünk mögé

Teljesen normális, hogy bizonyos helyzetekben idegesek vagyunk, de nem kell, hogy erről a testbeszédünk is azonnal árulkodjon. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy beszélgetés közben az arcunk elé tesszük a kezünket. Ettől idegesnek és túlzottan befelé fordulónak tűnhetünk. A kezünk maradjon csak természetes magasságban.

Nyitott tenyér

Hogyha nyitva van a tenyerünk beszélgetés közben, az azt jelzi, hogy nyitottak, elfogadóak és megbízhatóak vagyunk. Akár a kollégáinknak tartunk prezentációt, akár baráti beszélgetésen veszünk részt, ez a gesztus azt sugallja, hogy meg lehet bennünk bízni.

Mutassuk a kezünket

Ha fontos beszélgetésben veszünk részt, sokat számít, hogy tudatában legyünk annak, hol és hogyan is tartjuk a kezünket. Hogyha szeretnénk jó benyomást kelteni, akkor semmiképp se rejtsük a kezünket a zsebünkbe. Ha nem látható a kéz, helyzettől függetlenül azt sugallja, valami rejtegetnivalónk van. Érdemes tehát kicsit gyakorolni a testbeszédet, míg kényelmesen nem érezzük magunkat a nyitott gesztusokban.