Siker

Hétköznapi módszerek, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat

Nem hivatalos „szeretethormonként” tarjuk számon az oxitocin nevűt, ami többek között azért felelős, hogy az agyunkban kialakuljon az a kellemes, meleg, jóleső érzés, amit szeretetnek, szerelemnek nevezünk. Ezt érezhetjük mások felé, de saját magunk iránt is érezhetünk szeretetet – mindenki más-más arányban. Emellett az agyunkban lévő oxitocinszint növelheti a biztonság- mellett a boldogságérzetünket és csökkentheti a szorongást. Mutatunk néhány szuper tippet: olyan hétköznapi módszereket, amik segíthetnek abban, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat.

Az alacsony és szabálytalan oxitocinszintet általában a különféle élettapasztalatok okozzák, ami lehet akár egy gyermekkori trauma, de általában a magány és a szorongás érzése is hozzájárulhat ahhoz, hogy alacsonyabb szinten legyenek jelen a szervezetünkben azok a hormonok, amik a boldogság- és szeretetérzetért felelősek. Íme néhány hétköznapi tevékenység, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több ilyen hormon, például oxitocin termelődjön a szervezetünkben, és a segítségükkel jobban elfogadjuk és még jobban szeressük önmagunkat.

Fotó: iStock.com/ as3d

Fotó: iStock.com/ as3d

Fogadjuk el a bókokat

Amikor valaki kedves velünk, esetleg bókol nekünk, vagy egyszerűen csak megdicsérnek minket, hajlamosak vagyunk legyinteni, és nem elhinni azt. Ilyenkor gondoljuk végig, hogy bizonyára megvan annak a dicséretnek az oka és az alapja – fogadjuk el a bókokat, és a helyükön kezelve őket adjuk meg a lehetőséget magunknak, hogy boldogság kerítsen hatalmába bennünket, mert valaki értékeli a munkánkat, a személyiségünket.

Sportoljunk

Merthogy a testmozgás is segíthet az oxitocintermelésben. Választhatjuk a futást vagy a jógát – a lényeg, hogy olyan edzést végezzünk, amit szeretünk, ami örömet okoz a számunkra. A sport csökkenti a szorongást és a stresszt, jobb lesz tőle a kedvünk, és az egészségünket is támogatjuk vele.

Engedjük ki az érzelmeinket

Az érzelmek elfojtása csökkentheti a szervezetünk oxitocinszintjét, ezzel szemben ha kimutatjuk, szabadjára engedjük azokat, az igen felemelő és megkönnyebbült érzéshez vezethet, ami pedig növelheti a boldogságérzetünket.

Adjunk önzetlenül

A szívből jövő, önzetlen ajándékok ugyancsak felemelő érzéssel tölthetnek el bennünket. Önkénteskedjünk, adományozzuk el a fölösleges ruháinkat, adjunk olyanoknak, akik rászorulnak.