Siker

A zenés színház nem cukormáz! – Meghatározó musicalélmények

Ha musicalekről beszélünk, akkor nem mindegy, hogy filmre vagy színházi előadásra gondolunk-e, hiszen a kettő igen sokban különbözik. A lényeg viszont ugyanaz: a zene által való kifejezés és történetmesélés. A fények, a koreográfiák, a gyönyörű dalok és a mondanivaló mind hozzátartozik a musicalélményhez, ám pontos receptje még sincs a zenés filmeknek, ahogy a zenés színháznak sem. De melyek azok a zenés darabok, amelyek nagy hatással vannak vagy voltak ránk?

Ha musicalekről beszélünk, akkor mindenképpen külön kell választanunk a filmeket és a színházi előadásokat. A közös talán mégis ugyanaz bennük: dalok, gyönyörű dallamok és a zene segítségével jut el a mondanivaló a szívünkhöz, amitől emészthetőbb és élvezhetőbb lesz a mű. Az, hogy a musicaleket csak cukormáz veszi körül, és ez egy könnyű műfaj, hatalmas tévhit. De melyek azok a filmek és zenés darabok, amikért érdemes megbarátkozni ezzel a műfajjal?

Filmek

A muzsika hangja

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy A muzsika hangja több generáció gyermekeinek meghatározó filmje volt, és az is marad. Az életvidám Maria (Julie Andrews), aki bár apácának készül, végül hamar rájön, hogy az egyáltalán nem neki való, így elszegődik a szigorú Von Trapp századoshoz, hogy gyermekeire vigyázzon. Amit azonban ott tapasztal, azon nagyon megdöbben, hiszen a gyermekek elképesztő fegyelemben és szigorban élnek. A lány úgy dönt, felrúgja Von Trapp szabályait, és megmutatja, sőt megtanítja a gyerekeknek, hogyan örülhetnek igazán az életnek.

Óz, a csodák csodája

Ki ne ismerné Dorothy történetét, és ki ne dúdolta volna életében már leglább egyszer a Somewhere Over The Rainbow-t? Kansasen végigsöpör egy szörnyű tornádó, Dorothy pedig hirtelen Óz birodalmába kerül kiskutyájával, Totóval. Útja során megismerkedik az Oroszlánnal, a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a kegyetlen Boszorkánnyal, miközben egyetlen vágya, hogy visszajusson Kansasbe, barátain pedig segítsen Óz, a nagy varázsló…

Rent

A Rent című musical az egyik legjelesebb bizonyítéka annak, hogy a zenés darabok nem csupán cukormázból állnak. A történet a kilencvenes évek New Yorkjában játszódik, azon belül azokat a bohém szellemű fiatalokat mutatja be, akik lázadnak minden ellen, ami megszokott, ami unalmas és hétköznapi. A kemény és megrázó témákat feldolgozó darab több Tony-díjat is besöpört a Broadwayn, majd 2005-ben elkészült a filmváltozata is, ami szintén hatalmas siker lett.

Színházi darabok

A nyomorultak

A darab Vigtor Hugo könyve alapján készült, zenéjét pedig a zseniális Claude-Michel Schönberg szerezte. Hozzá híven a zene monumentális, minden érzelmet előhozó és nagyszabású. A történet több évtizedet ölel fel, míg ki nem lyukadunk a forradalmi hangulatban lévő Párizsban, ahol a város bátor fiataljai elhatározzák, hogy változást hoznak, és szembeszállnak a rendszerrel. A Madách Színházban futó darab megnézése után valószínűleg mi is késztetést érzünk majd, hogy a barrikád túloldalán részesei lehessünk a francia forradalomnak.

A padlás

Két szerelmes fiatal és négy, túlvilágot kereső szellem meséje, akik mind egy nagymama padlásán találkoznak és keverednek különböző kalandokba. Az ízig-vérig magyar mesemusical már több mint 30 éve megy a Vígszínházban, ami talán nem véletlen. A musical bár egy mese, és a gyerekeknek is tökéletes kikapcsolódás, mégis a felnőttek egyik legnagyobb kedvencévé is vált az utóbbi évtizedekben. A mondanivaló és a gyönyörű dalok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy A padlás az egyik legmeghatározóbb musicalélmény lehessen számunkra.

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart gyönyörű, mégis tragikus története csodálatosan megmutatkozik és értelmet nyer ebben a zenés darabban. A magyar származású Lévay Szilveszter és Michael Kunze közös „gyermekét” 1995-ben mutatták be Ausztriában, közel 10 évvel később pedig a Budapesti Operettszínház is műsorra tűzte, mondanunk sem kell, hogy óriási sikerrel. Mozart fantasztikus tehetsége és az ő meg nem értett művészi jelenléte és saját vesztébe rohanása csodálatosan és szívbe markolóan kiteljesedik a musical zenéivel, amely újabb bizonyítéka annak, hogy a zenés színház igenis komoly műfaj.