Siker

Így nevelhetünk sikeres embert a gyermekünkből

A Stanford Egyetem kutatóinak eredményeiből az derül ki, korántsem mindegy, hogyan dicsérjük gyermekünket, ha szeretnénk, hogy hosszú távon is motivált maradjon. Lássuk, mi a titok.

A legtöbb szülő szívesen dicséri gyermekét, és mondja neki azt, hogy mennyire ügyes és jó bizonyos dolgokban. De a kutatók szerint nem biztos, hogy a gyermeknek is jót tesz, ha ezt sokat hangoztatjuk. „Sokkal jobb, ha inkább a csemeténk erőfeszítéseit és tetteit dicsérjük. Például azt mondjuk neki: ügyesen megdolgoztál ezért, nem pedig azt, hogy annyira jó vagy ebben vagy abban” – mondja a Stanford Egyetem pszichológusa, Carol S. Dweck professzor.

Nem mindegy, mire helyezzük a hangsúlyt

A kutatók azt találták, hogy nem mindegy, a szülők hogyan dicsérik kisgyermekeiket 1 és 3 éves koruk között, mert ez hat a gyermekek későbbi motivációjára. A dicséret szerepet játszik abban, hogyan gondolkodnak magukról a csöppségek, és mennyire lesznek hajlandóak az új kihívásokra 5 évvel később.

unsplash.com/rawpixel

unsplash.com/rawpixel

A gyermek önbecsülése múlik rajta

A kutatásban a tudósok videófelvételeken figyelték meg, hogyan dicsérik az anyák 1, 2 és 3 éves gyermekeiket, majd 5 évvel később, 7-8 éves korukban meginterjúvolták a gyerekeket. Olyan kérdéseket tettek fel nekik, mint például „mennyire szeretnél könnyű matekfeladatokat megoldani, melyekből sokat helyesen oldasz meg?”. Azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek inkább az erőfeszítéseiket dicsérték, sokkal jobban szerették a kihívásokat, mint azok, akiknek képességeiket méltatták.

Dweck professzor magyarázata szerint azért nem tanácsos a gyerekek képességeit dicsérni, mert akkor önmagukban bizonytalanodnak el, hogy valamit nem csinálnak tökéletesen. Akiknek viszont a cselekedeteiket dicsérik, később sokkal jobban hisznek abban, hogy tudnak fejlődni és érdemes próbálkozniuk.