Siker

Ezek a mondatok mindig visszaadják az önbizalmunkat

Az önbizalmat életünk végéig építjük, sokaknál mégis oly törékeny, hogy egyetlen bírálattól szertefoszlik. Hogy mindig velünk legyen az erőnk, mutatunk három mondatot, amiket mintha a pszichológusunktól hallanánk.

Persze az önbizalom csak akkor jó, ha egészséges. Ha túlzottan el vagyunk telve önmagunktól, az ugyanúgy hibás döntésekhez, megromló kapcsolatokhoz vezethet, mint az önbizalomhiány. Más kérdés, hogy azoknak, akik az utóbbiban szenvednek, még az egészséges önképhez vezető mondatok is botrányosan nagyképűnek tűnnek. Pedig tisztában lenni saját értékeinkkel – nemcsak a sikerekkel, amiket elértünk, hanem születésünk óta magunkkal hozott, eredendő fényünkkel, jogainkkal – még nem jelent önbizalom-túltengést, sem pojácaságot. A kulcs abban van, hogyan kommunikáljuk önmagunkat a külvilág felé. A felszínes kapcsolatainkban, üzleti életben erre fognak válaszolni az ismerőseink, partnereink, a párkapcsolatokban pedig még nagyobb szerepe van az önbizalomnak, hiszen az ment meg egy megalázó kapcsolattól. Ezt a fajta erőt hiába mutatjuk kifelé, ha belül igazán nem rejtőzik ott kincsként.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Engedjük meg magunknak a sikert és a boldogságot

Az egészséges önbizalom azért is fontos részünk, mert ez segít álmodni és elérni a céljainkat. Amíg meg vagyunk róla győződve, hogy nekünk nem jár a jó, sem a munkában, sem a szerelemben, sem az élet egyéb területein, addig hiába siránkozunk sorsunk rossz fordulatain. Szinte önbeteljesítő jóslatként nem engedjük meg magunknak, hogy boldogok, sikeresek legyünk. Ám ha tudjuk, miben vagyunk jók, mik az erősségeink, máris megvan az irány, ami felé haladva egyre feljebb léphetünk, és elégedettek lehetünk.

Ha megrendülünk, elbizonytalanítanak, akkor idézzük fel magunkban ezt a három mondatot:

Akárki, akivel csak találkozunk, fél valamitől, szeret valamit és elvesztett valamit. (H. Jackson Brown Jr.)

Az emberek nem ellenünk vannak, hanem saját magukért. (Gene Fowler)

Másszunk fel a hegyre, nem azért, hogy az emberek lássanak minket, hanem azért, hogy mi lássuk a világot. (David McCullough Jr.)