Siker

Munkát keresünk? 3 lépés, ami segít megtalálni az ideálisat

Úgy érezzük, eljött az ideje a váltásnak, vagy az élet kényszerített arra, hogy továbbhaladjunk? A következő dolgok segíthetnek abban, hogy ráleljünk álmaink állására.

A munkakeresés lehet teher, és lehet inspiráló folyamat is, amelynek során új kihívások elé állítjuk magunkat, eddig ismeretlen oldalainkat csillogtatjuk meg, és új emberekkel ismerkedünk. Lássuk, mi szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen az álláskeresés.

Összegezzük az eddigi tapasztalatainkat

Első lépésben végezzünk számadást az eddigi utunkról a következő kérdésekkel: mi mindenhez értünk? Mi mindent tudnánk csinálni? Ezek közül mi az, amit szeretnénk? Mivel foglalkoztunk eddig? Azt szeretnénk folytatni vagy szakmát váltanánk? Mik az erősségeink és mik a gyengeségeink? Milyen visszajelzéseket kaptunk eddig a munkánkkal kapcsolatban? Mi az, amit még tanulnunk, fejlesztenünk kell? Mit szeretnénk az eddigiekhez képest másképp csinálni?

unsplash.com/rawpixel

Fotó: unsplash.com/rawpixel

Lássuk a lehetőségeinket

Ezekből a tapasztalatokból és elképzelésekből kiindulva döntsük el, hogy milyen típusú munkát szeretnénk. Ugyanolyan munkakörben szeretnénk dolgozni, mint eddig, vagy maradnánk ugyan a területen, de egy kicsit más munkakörben? Esetleg 180 fokos fordulatot vennék? Keressük meg a cégeket, amelyeknél szívesen dolgoznánk, akkor is, ha nem hirdetnek, és küldjük el nekik az önéletrajzunkat, motivációs levelünket, így megtudhatjuk, van-e nyitott pozíció, illetve előnyre tehetünk szert a többi munkakeresővel szemben.

Mozgósítsuk a kapcsolatainkat

A munkakeresésben nagy hasznát vehetjük a meglévő ismeretségi körülnek. Írjunk a barátainknak, és kérdezzük meg őket, tudnak-e munkalehetőségről a minket érdeklő területen. Az internet jó lehetőséget ad arra, hogy munkakereső fórumokon, csoportokban tájékozódjunk, illetve olyan rendezvényekről, előadásokról értesüljünk, amelyek kapcsolódnak választott szakmánkhoz, és jó lehetőséget jelentenek arra, hogy új szakmai ismeretségeket kössünk.