Siker

Kerekedjen a malacpersely: 5 egyszerű tanács, hogy ügyesebben bánjunk a pénzünkkel

Ugye te is szeretnéd, ha a kemény munkával megkeresett pénzedből a hó végére több maradna? Nyilván mindannyian erre törekszünk! Néhány egyszerű szokás bevezetésével nem is olyan nehéz ezt elérni.

Elkölteni könnyebb, mint megkeresni, ezzel valószínűleg mindenki egyetért. Mégis sokan küzdünk azzal, hogy tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér, és szép lassan feléljük a tartalékainkat. A másik eset, hogy nem is tudunk takarékoskodni, hanem hónapról hónapra élünk. Hiába látjuk be, hogy illene a jövőre is gondolni és félretenni, könnyebb tervezni, mint meg is valósítani. Pedig ha néhány gyors, könnyű szokást a magunkévá teszünk, sokkal okosabban bánhatunk a pénzünkkel.

Keret helyett költségeket figyeljünk

Logikus megoldásnak tűnhet, hogy az egyes kiadási kategóriákra időszakos büdzsét szabunk. Mégis szorongással és bűntudattal járhat, ha folyton azt figyeljük, mikor futunk ki a havi kávé-, benzin-, bevásárláskeretből, ezért hamar felhagyhatunk ezzel a módszerrel. Sokkal hatékonyabb, ha inkább a kiadásainkat listázzuk. Erre számos mobilalkalmazás is a rendelkezésünkre áll, de nyithatunk egy kockás füzetet is a célnak. Jegyezzük fel, mikor, mennyit és mire költöttünk, majd hó végén csoportosítsuk a kategóriákat. Rögtön látszani fog, melyek azok a területek, ahonnan okosabb döntésekkel lecsíphetünk a költésünkből.

Fotó: iStock.com/lolostock

Fotó: iStock.com/lolostock

Plusz bevétel a befektetés

Bármilyen meglepő, a pénzünk néha keményebben tud dolgozni, mint mi. Ne higgyük, hogy a befektetések csak ingatlancápáknak és dörzsölt vállalkozóknak valók! Konzultáljunk egy befektetési tanácsadóval, van-e valami ötlete, hogy lehetne fialtatni a félretett pénzünket. Ha mi nem is értünk hozzá, egy megbízható szakember segítségével megtalálhatjuk, hogyan tehetünk szert több bevételre. A „megbízható szakembert” itt komolyan gondoljuk: a gyors meggazdagodással csábító önjelölt brókerek olyanok, mint a csoda fogyitabletták: csak a pénzünkre utaznak, ne dőljünk be nekik!

Ügyeljünk a halmozódó költségekre

Azaz arra, amikor tulajdonképpen csak egy dolgot szeretnénk vásárolni, de hipp-hopp három-négy lesz belőle. Amikor csak egy csinos felsőt nézünk ki a webáruházban, de veszünk hozzá egy blézert is, meg még egy felsőt, de csak mert le van árazva, meg még egy szett bugyit, de csak hogy elérjük az ingyenes szállítást. Vagy amikor leugrunk a barátnőinkkel egy italra, amiből kettő, három lesz, plusz valami nasi az asztalra, a taxi haza… Hát ez a halmozódó költség. Mielőtt valamire kiadunk pénzt, gondoljuk végig: tényleg ezt az egyet fizetjük, vagy még pár dolog biztos hozzájön majd hamarosan?

Fotó: iStock.com/Rostislav_Sedlacek

Fotó: iStock.com/Rostislav_Sedlacek

A pénz idő

Egy másik remek ötlet: mielőtt megveszünk valamit, gondoljuk végig, hány munkaórába kerül ez nekünk valójában, majd utána hány órát fogjuk használni az adott terméket. Lehet, hogy nagyon csinos az új bikini, de ha több mint egy napi munkánkba kerül, akkor talán nem éri meg – főleg, ha csak három napig viseljük majd a nyaraláson, mert jövőre úgyis egy másik fog megtetszeni.

Egy csepp luxus

Mi, nők szeretjük magunkat kényeztetni egy fárasztó nap végén. Úgy érezzük, megérdemeljük azt a koktélt, a karamellás sajttortát vagy egy pár új cipőt, hiszen annyit dolgoztunk… De pontosan ez az, amivel feléljük a tartalékainkat, amiért olyan fárasztóan dolgozunk. Ahelyett, hogy önmagunk megajándékozása mindig tárgyakkal történne, találjunk ki ennél egészségesebb és költséghatékonyabb dolgokat! Legyen a napi ajándékunk egy forró habfürdő, egy offline este, egy takarításmentes hétvége vagy egy nagy séta a szabadban! Ráadásul ezek az élmények sokkal tartósabb elégedettséget szereznek, mint a nasi (ami után hamarosan bűntudatunk lesz) vagy mint egy tárgy, amelynek a birtoklása csupán pillanatnyi öröm.