Siker

Hogyan lehet több időnk arra, amit szeretnénk?

Míg egyes embereknek nem okoz különösebb problémát, hogy rendszeresen időt szánjanak a kikapcsolódásra és a feltöltődésre, mások életében mindig háttérbe szorulnak ezek az elfoglaltságok. Hogyan szánhatunk időt magunkra akkor is, ha nagyon elfoglaltak vagyunk?

Írjunk kívánságlistát

Először is írjuk le azokat a tevékenységeket, amelyekből többet szeretnénk csinálni. Olyan dolgokat listázzunk,a melyek örömet okoznak, kikapcsolnak vagy az egészségünk miatt fontosak. Ezután határozzuk meg a fontossági sorrendjüket, és válasszunk ki egyet vagy kettőt, amelyre fókuszálni fogunk. Amint ezeket már megtettük vagy rendszeresen végezzük, szép lassan bővíthetjük a kört a többi vágyunkkal.

Vegyük fel a heti teendőlistára

Érdemes kisebb kártyaformátumú papírra írni a teendőket, mert ez jobban segít abban, hogy tényleg a fontos dolgokra koncentráljunk. Legyünk reálisak, és napi 3, maximum 5 teendőt írjunk fel. A heti teendőlistába mindenképp vegyünk fel legalább egy elemet a kívánságlistáról – például fél óra olvasást.

Fotó: unsplash.com/Rachael Gorjestani

Fotó: unsplash.com/Rachael Gorjestanil

A teendők rendszerezése

Ahhoz, hogy több időnk legyen magunkra, fontos, hogy hatékonyan végezzük a feladatokat. Lehet, hogy ha átgondoljuk a teendőink listáját, találunk olyat, amit másnak átadhatunk, vagy amivel megbízhatunk másokat. Lehet, hogy van olyan dolog, amit nem is feltétlenül muszáj megtennünk. A napi feladatok közül, amelyeket elvégzünk, az elsőnek érdemes valamilyen gyors és szellemileg nem megterhelő feladatot választanunk. Ez hamar sikerélménnyel ajándékoz meg, és lesz elég lendületünk a következő feladathoz: ahhoz, amelyet a legmegterhelőbbnek érzünk. Ezen is érdemes túlesnünk mihamarabb.

Visszatekintés és előretekintés

Érdemes valamelyik hétvégi napon negyed vagy fél órát szánnunk arra, hogy megnézzük, mit végeztünk a héten, és eltervezzük a következő hetet. Ez segít, hogy szem előtt tartsuk a prioritásokat, és alakítsunk az időbeosztáson, ha szükséges.