Siker

Három könyv, amit érdemes elolvasnunk az őszi estéken

Sajnálatos módon az olvasás nem a legnépszerűbb tevékenység manapság, hiszen az okostelefonok világában már szinte senki nem vesz a kezébe papíralapú olvasmányt. Pedig az olvasásnak megvan a saját varázsa, amikor ledőlünk egy csendes estén egy finom süti mellett és elmélyedünk egy másik világ varázslatában. A következőkben ajánlunk pár olyan könyvet, amit ha egyszer a kezünkbe veszünk, nehezen vagy sehogy nem akarjuk majd letenni.

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Történet egy férfiről, aki az esküvője után döbben rá, hogy nem akarja feladni ifjúsága eszményeit, ezért meg is szökik felesége mellől a saját nászútjáról. A könyv főszereplője, Mihály szeretné tudni, hogy vissza lehet-e repülni a múltba, hogy megszabadulhasson a „felnőttség” bilincseiből, és továbbélheti-e azt az ifjúságot, ami már elmúlt. A magát kereső ember önelemző regénye, amely minket is elgondolkodtathat az életről és saját magunkról. „És ha az ember él, még mindig történhet valami.”

Fotó: Unsplash/ Thought Catalog

Fotó: Unsplash/ Thought Catalog

Boris Vian: Tajtékos napok

Két fiatal szerelmének története, ami lehetne megszokott és hétköznapi, ám ez a történet minden, csak nem megszokott és hétköznapi. A könyv stílusa mondhatni meghökkentő, a gátak nélkül beteljesedő kapcsolat pedig annak abszurd humorával és őrültségeivel támadja a hamis értékeket, amelyek mind-mind lenyűgöznek minket a szerelemre éhes Colin és a kedvesen egyszerű Chloe által.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló I–II.

Egy nap alatt szinte lehetetlen, hogy kiolvassuk ezt a két kötetből álló igazi gyöngyszemet, hiszen nemcsak hosszú, de személyessége révén sokszor igen megterhelő az olvasása. Ám egy biztos: kihagyhatatlan! Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelmét talán csak ezáltal a napló által érthetjük meg igazán, ami után talán elgondolkozunk azon, hogy mennyire más volt a férfi és női szerep egy kapcsolatban, és mennyire szép és igaz tudott lenni a szerelem. Vigyázat, ha egyszer elkezdjük olvasni, borzasztó nehéz lesz letenni!