Siker

A nőket nagyobb arányban veszélyezteti a munkahelyi kiégés

Naponta hány órát töltünk a munkahelyünkön? Biztosan kevesebbet, mint a férfiak? Nem mindig, még akkor sem, ha családunk van. A túlterhelés mindkét nemre egyaránt jellemző, és nekünk, nőknek is vigyáznunk kell a kiégés elkerülésére.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói nyolcezer nőt kérdeztek ki szokásaikkal, munkájukkal és lelki egészségükkel kapcsolatban. Nagyon sokuk mutatta a kiégés jeleit, azaz testi és érzelmi kimerültséget, rosszabb koncentrációs képességet, a teljesítmény csökkenését, nagy fokú stresszt, alvászavart, az érdeklődés hiányát, szorongást, depressziót, gyomorpanaszokat vagy gyakori fejfájást.

Túl sok a feladatunk?

A kutatást ausztrál nők körében végezték, akik munkájuk mellett négy és fél órán át látták el a háztartásban felmerülő feladatokat és foglalkoztak a gyerekükkel. Nagyon kevés idejük maradt hát arra, hogy kikapcsolódjanak, feltöltődjenek, egészségesen táplálkozzanak és eleget mozogjanak. Ezek nélkül azonban nemcsak testi egészségük rendült meg, de a lelki egyensúlyuk is felborult. A tanulmány szerzői szerint az ideális az lenne, ha egy ausztrál nő csak hetente 34 órát, egy férfi pedig maximum 47 órát dolgozna. Dr. Huong Dinh vezető kutató egyenesen azt állítja, hogy ennél több munka már veszélyezteti a nők egészségét.

Fotó: iStock.com/Poike

Fotó: iStock.com/Poike

Hogyan kapcsoljunk ki?

Ha úgy érezzük, elborítanak a feladatok életünk minden területén, szánjunk rá egy nyugodt, higgadt órát, és írjuk össze, mi mindent csinálunk, de azt is, ki tudna segíteni abban, hogy ezek a számok csökkenjenek. Nagyon fontos, hogy párunkat is bevonjuk a takarításba, bevásárlásba és a gyerekek körüli feladatokba is, hiszen mindketten dolgozunk, az azt követő terheket sem árt megfelezni. Próbáljunk énidőt teremteni magunknak, ha kell, kérjük a nagyszülők vagy bébiszitter segítségét a gyerek körüli teendőkhöz, beszéljünk a főnökünkkel arról, hogyan tudnánk kevesebb munkaórát dolgozni, takarítsunk közösen. Az így felszabaduló időt használjuk töltekezésre, pihenésre, kikapcsolódásra, a hobbinkra.