Siker

Kicsoda Eugénia hercegnő, akinek egy hónap múlva lesz az esküvője?

Október 12-én mondja ki a boldogító igent Eugénia yorki hercegnő, aki az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a 9. helyet foglalja el. De mit tudunk még erről a gyönyörű nőről, aki valószínűleg soha nem lesz királynő?

Eugénia 1990. március 23-án látta meg a napvilágot András yorki herceg és Sára yorki hercegné második gyermekeként. Hatéves volt mindössze, amikor szüleik elváltak, de valószínűleg a gyerekek számára könnyített az időszakon, hogy a volt házastársak egy ideig még egy fedél alatt éltek. Eugénia 12 éves volt, amikor gerincferdülése miatt megoperálták. A mai napig a hátában van az a két merevítő fémrúd, amelyet az operáció során helyeztek a gerince mellé. Akinek volt része hasonlóban, az tudja, hogy egy korrekciós műtét kicsit sem kellemes, de 12 évesen az ember még sokkal könnyebben áll a dolgokhoz. Mindenesetre egy ilyen nagy műtét ilyen fiatalon érettebbé tesz bárkit. Eugénia elismerte, hogy nagyon tartott a nyolcórás műtéttől, de évekkel később már mosolyogva beszél a beavatkozásról.

A legokosabb a királyi családban

Eugénia a legjobb iskolákat végezte: angol irodalomból, képzőművészetből és művészettörténetből érettségizett. Az egyetemen művészettörténetet, angol irodalmat és politikatudományokat is hallgatott. Egy 2008-as írás szerint hivatalosan is ő a királyi család legokosabb tagja. (Egyébként mind Eugénia, mind nővére, Beatrix jobban teljesítettek az érettségin, mint Vilmos herceg, aki a harmadik a sorban.) A hírek szerint a hercegnő egy londoni, modern művészetekkel foglalkozó galériában dolgozik – legalábbis ez derült ki egy 2016-os Harper’s Bazaar-interjúból. A magazinba egyébként csodálatos fotók készültek róla. Önállóan egyelőre nem sűrűn jelenik meg sehol, inkább az édesanyja kísérőjeként tűnik fel a jótékonysági rendezvényeken. Elképzelhető, hogy lassan ebben is a saját útját kezdi járni. 15 éves kora óta jótékonykodik: támogatja a kórházat, ahol műtötték, felemeli a hangját többek között a modern kori rabszolgaság ellen, gyermekrák-alapítványok működésének támogatásában segédkezik.

Ő is csak ember

A brit Vogue szeptemberi számában a testvérével közös interjúban bevallják, mennyire nehéz állandóan a nyilvánosság előtt élni az életüket. Olyan fiatal nőknek vallják magukat, akik szeretnének dolgozni, karriert építeni, ugyanakkor a hercegnői teendőiket is végezniük kell. Valódi nőknek tartják saját magukat, akiknek belefér az is, ha nem tökéletesek. Ami viszont elszomorítja őket, azok a támadások, amelyek például a ruházatukra vagy külsejükre vonatkoznak – az említett interjúban azt is bevallják, hogy sírták már el magukat ilyen cikk miatt. Például akkor, amikor 2011-ben egy cikkben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették Beatrix hercegnő kalapját, amelyet Katalin hercegné esküvőjén viselt. Az a cikk mindkettejüknek rosszulesett – és akkor most finoman fogalmaztunk. Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank hét éve alkotnak egy párt. Az eljegyzésüket 2018 januárjában jelentették be, az esküvőre pedig október 12-én kerül sor. A hírek szerint már most 250 vendéggel túlszárnyalják Harry herceg és Meghan Markle szintén idei esküvőjét. A költségvetés jelenleg 2 millió font körül jár – köszönhetően a hercegnő nagyvonalú vendégszeretetének, illetve annak, hogy az esemény műanyagmentes lesz.