Siker

Ez a reggeli szokás többet elárul rólunk, mint gondolnánk

A személyiségünk minden apró mozdulatunkban és döntésünkben megnyilvánul, nincs ez másképp a reggeli rutinokkal sem. De vajon mi minden derül ki abból, hogy beágyazunk-e?

A Sleepopolis nevű, alvástanácsadó cég szakértői tanulmányt adtak ki, melyben azt vizsgálták, hogyan hat ki a reggeli ágyazás – vagy annak hiánya – az összes többi szokásunkra, pontosabban, milyen összefüggések fedezhetők fel e nem túlságosan jelentősnek tűnő mozzanat és életünk egyéb tényezői között. Nézzük a 2000 amerikai részvételével zajló felmérés eredményeit. Vajon mi is magunkra ismerünk?

Beágyazók

Nos, az eredmények szerint a párhuzamok kézzelfoghatóbbak, mint gondolnánk. Azok, akik reggelente beágyaznak, általában rendszeresen edzenek, óra nélkül kelnek, és többet szeretkeznek, mint rendetlenebb társaik. Többnyire az egészségügyben vagy technikai területen dolgoznak, és magabiztosnak, kalandvágyónak, társasági embernek és igényesnek érzik magukat. Emellett szeretik a romantikus filmeket, a jazzt és az Élet a világ végén című valóságshow-t.

unsplash.com/Sara Afonso

unsplash.com/Sara Afonso

Rendetlenek

És mi a helyzet azokkal, akik nem törődnek reggel a renddel? Róluk az derült ki, hogy szeretnek lustálkodni, pedig a kutatások szerint egyáltalán nem egészséges, ha ráhúzunk még 10-20 percet a reggeli ébresztőre, mert teljesen összezavarja a szervezetünket. A be nem ágyazók többsége üzleti vagy pénzügyi területen dolgozik, az ebbe a csoportba tatozók ugyanakkor szégyenlősnek, mégis kíváncsinak, kissé hangulatembernek, olykor gúnyosnak érzik magukat, és szeretik a rockzenét, valamint a vígjátékokat.

Alvásidő

Persze, a napi teljesítményünk szempontjából az sem mindegy, hogy mennyit alszunk. Nem meglepő módon, akik beágyaznak, azok általában korábban is kelnek, átlagosan mintegy 16 perccel, lustálkodó társaiknál. Ami a két csoport közös metszéspontja: mindannyian átlagosan csak hat és fél órát aludtak éjszakánként, ami, valljuk be, azért nem túlságosan sok.