Siker

A komfortzónán nagyon is túl: így élnek a modern nomádok

Sokan álmodozunk arról, hogy milyen lenne, ha egy nap felkerekednénk, és csak mennénk, utazánk városról városra, országról országra. S közben lenne pénzünk, dolgoznánk, amit csak tudunk, és annyit keresnénk, ami elegendő lenne a következő hétre, hónapra. Közben élményeket és barátokat szereznénk, felfedeznénk az egész világot. Ehhez azonban nagy bátorság kell, mindez jócskán kívül van sokunk kényelmes és megszokott komfortzónáján. De vannak, akik meg merik lépni, és ott vannak mindennap a komfortzónán nagyon is túl. Így élnek a modern nomádok.

Azt mondják, az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merjük megvalósítani, megélni az álmainkat. Csakhogy az álmok megvalósításához bátorság kell. Hiszen a megszokott életünket élve rengeteg vágyunk lehet, ami arra vár, hogy valóra válhasson – sokunk számára ilyen az utazás, a végtelen úton levés, nem csak spirituális értelemben. Kevesen vannak (talán egyre többen), akik meg merik lépni azt, amiről sokan csak ábrándoznak. Felkerekednek, hogy világot lássanak. Az ismeretlent választják az otthonuknak, így a sehol helyett mindenhol otthon lehetnek.

Fotó: iStock.com/vicnt

Fotó: iStock.com/vicnt

Ők azok, akik ki mernek lépni a komfortzónájukból. Ők azok, akiket modern nomádoknak neveznek. És ha esetleg egy cseppet sem hétköznapi kalandra vágyunk, akár mi is belevághatunk. Mutatunk néhány okot, amiért érdemes lehet.

Megváltozik az időről alkotott fogalmunk

Amikor elutazunk valahová, akkor tudjuk, hogy hol leszünk, és mennyi időt fogunk ott eltölteni. Ezzel szemben a modern nomádoknak erről fogalmuk sincs. Megállnak valahol, ahol nekik tetszik, és annyi ideig maradnak ott, ameddig a kedvük tartja. Egy hét, egy hónap, fél év vagy még tovább. Nem sietnek. Ha állandó otthonuk nincs is, idejük az biztos, hogy van. Mindenre.

Hagyományosan a nomád életet elő egy olyan személy, akinek nincs állandó lakhelye. Valaki, aki egyik helyről a másikra utazik anélkül, hogy valahol is gyökeret eresztene. A mai világban azonban egy modern nomád olyan embert jelenthet, aki az ideje nagy részét azzal tölti az aktuális élőhelyén, hogy felfedezze az adott országot vagy várost és ezáltal a világot – új nézőpontokat, szokásokat és kultúrákat ismerjen meg.

Megváltozik, mi a fontos, és mi a célja az életünknek

Egy ilyen céltalan – legalábbis annak tűnő – utazás meglepően sok változást hozhat az életünkben, a gondolkodásunkban, a szemléletünkben. Másképp állhatunk a dolgokhoz, mint korábban. Az állandó helyváltoztatással felfedezhetjük a létezésünk különféle szintjeit, olyasmiket tudhatunk meg önmagunkról, a körülöttünk lévő emberekről és általában a bennünket körbevevő világról, amikre korábban talán nem is gondoltunk. Az ilyesfajta „úton levés” hatással lehet a munkánkra, a napi rutinunkra, minden szokásunkra és kapcsolatunkra.

Szabadabb élet birtoklásvágy nélkül

A legtöbbünk hétköznapjai jórészt arról szólnak, hogy kinek mije van, és abból mennyi. Vásárolunk, nagyokat eszünk, szórakozunk, a pénz irányít mindent. A modern nomádok életében a pénz és általában az anyagiak jelentősége jellemzően háttérbe szorul, nekik csak annyi kell, amennyire szükségük van. Az utazás miatt sem tudnak rengeteg holmit magukkal cipelni, de miért is kellene annyi minden? A nomád életmód segíthet újragondolni, hogy valójában mi is kell nekünk a mindennapi életünkhöz.

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

A modern nomádok rendelkeznek állandó lakcímmel, ahová bármikor hazatérhetnek, rugalmas munkaidőben dolgoznak, általában szabadúszók, vagyis több helyre is dolgozhatnak, vagy olyan az állandó munkahelyük, ahol megengedik, hogy „otthonról” dolgozzanak. Ez lehetővé teszi az állandó mozgást, az utazást.

Soha nem volt könnyű

A nomád életmód sosem volt egyszerű. Mégis, manapság sokkal könnyebb tájékozódni, szervezni és utazni, közösségeket toborozni és élményeket, tapasztalatokat megosztani. Vagyis mielőtt belevágnánk, tudunk megfelelő információmennyiséget szerezni ahhoz, hogy eldöntsük, hogyan induljunk útnak, és merre, hogy aztán kialakítsuk a saját nomád életünket.

A témával A komfortzónán túl, sőt túlontúl címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Peremartoni Krisztina, dr. Biácsi Alexandra és Bandor Éva, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.