Siker

Így lehetünk nagyobb anyagi biztonságban a jövőnket nézve

Mindenkinek megvannak a maga céljai, álmai és vágyai, amiket szeretne elérni. Ezekhez a legtöbb esetben elengedhetetlen valamennyi pénzügyi alap, befektetés, amivel fedezni tudjuk a terveinket, illetve megalapozni az elképzeléseinket, hogy elérjük az általunk kiválasztott mérföldköveket. A legjobb módja ennek, ha rendbe tesszük a pénzügyeinket, és elkezdünk megtakarítani, hogy ha elérjük az egyes állomásokat, akkor tudjunk valamilyen pénzösszeghez nyúlni. Íme egy kis segítség mindehhez: így lehetünk nagyobb anyagi biztonságban a jövőnket nézve.

Ahhoz, hogy biztonságban érezzük anyagilag magunkat, és elérjük a magunk által kitűzött céljainkat, fontos, hogy legyen megtakarított pénzünk. Persze az sem mindegy, hogy ez a megtakarítás milyen gyorsan gyarapodik. Mutatunk egy kis segítséget: így lehetünk nagyobb anyagi biztonságban a jövőnket nézve.

Változtassunk a spórolási szokásainkon

Már ha vannak ilyenek. Illetve mielőtt bármit is tennénk, érdemes átnéznünk, hogy milyen anyagi forrásaink vannak, mennyi az összes bevétel, és mennyi az a feltétlenül szükséges kiadás, amivel minden hónapban megterheljük a vagyonunkat. Ha már látjuk, hogy az eddigi módszerünkkel mennyi pénzt tudtunk megspórolni fél év vagy egy év alatt, akkor eldönthetjük, hogy bevált-e az, vagy érdemes változtatni rajta.

Valójában az összes kötelező kiadás után megmaradt pénzt kell okosan kezelnünk ahhoz, hogy valóban legyen megtakarításunk. A legjobb olyan megoldást választani, ami megakadályozza, de legalább megnehezíti, hogy a félretett összeghez hozzányúljunk és elkölthessük azt.

Fotó: iStock.com/Jirapong Manustrong

Fotó: iStock.com/Jirapong Manustrong

Rendezzük az adósságainkat

Adósságok, hitelek – a szükséges rossz, amit nem szabad elfelejteni vagy törlesztés nélkül halmozódni hagyni. Vegyük végig, nyilván ezek törlesztése is benne van a kötelező havi kiadások között. És ahhoz, hogy minél több pénzt tudjunk megtakarítani, az egyik legfontosabb dolog, hogy minél hamarabb megszabaduljunk ezektől az adósságoktól. Érdemes lehet akár felkeresni egy szakembert, és megvizsgálni, hogyan tudnánk az eddiginél is gyorsabban a végére járni annak a hiteltörlesztésnek.

Nyilvántartás és fontossági sorrend

A kiadásokat érdemes egy-két hónapon keresztül követni, leírni egy füzetbe, hogy valós képet kapjunk arról, mire költöttünk, és mennyit. Majd a hónap végén nézzük végig, és kezdjük el kihúzni a listáról azokat a dolgokat, amik valójában nem fontosak, illetve helyezzük a lista elejére azokat, amik viszont nélkülözhetetlenek. Így egyszerűbben ki tudjuk szúrni azokat a tételeket, amiket kvázi fölöslegesen költünk el – a következő hónapban ezen kiadások visszafogásával máris több pénzünk marad a megtakarításra.

Maradjunk fegyelmezettek

Könnyűnek tűnik, de nem az: ha kitaláltunk egy megtakarítási stratégiát, akkor tartsuk is ahhoz magunkat. Azt az összeget, amit kiszámoltunk, tegyük is félre, illetve ne nyúljunk idő előtt a spórolt pénzünkhöz. A szakemberek is arra figyelmeztetnek, hogy a fegyelem kulcsfontosságú a hosszú távú pénzügyi célok eléréséhez. Így évről évre növekedhet a vagyonunk, a biztos háttér, amire már tudunk alapozni, vagy aminek a tudatában nyugodtabban dőlünk hátra a nap végén a kedvenc fotelunkban.

Fotó: iStock.com/erdikocak

Fotó: iStock.com/erdikocak

Időnként lehetünk megengedőek

A tudatos spórolás persze nem azt jelenti, hogy időnként nem engedhetünk meg magunknak egy-egy nagyobb kiadást, ha úgy hozza az élet. Viszont érdemes ilyenkor jól végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e arra a nagy összegű kiadásra, vagy van-e olcsóbb megoldás. Keressük a kompromisszumos megoldásokat, és néha legyünk egy kicsit nagyvonalúbbak magunkhoz, de óvatosan: a fegyelemről és a kitűzött célunkról akkor se feledkezzünk meg.

A témával Jobb félni, mint megijedni címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Polgár Ildikó, dr. Hevesi Krisztina és Pintácsi Viki, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.