Siker

Sokoldalú polihisztorok: így lehetünk modern reneszánsz emberek mi is

Mindenki igyekszik a lehető legtöbbet kihozni önmagából. Mivel az egész világ lényegében a versengésről szól (főleg a karrierünk szempontjából, de az élet szinte minden területén megtapasztalhatjuk), ezért is fontos, hogy minél több szituációban megálljuk a helyünket, sok mindenhez értsünk, sok területen jók legyünk. A szakemberek szerint azonban egyre kevesebben vannak közöttünk azok, akik valódi polihisztorok, vagyis nemcsak azért tanulnak és foglalkoznak mindenfélével, mert szükségük lehet arra a tudásra, hanem mert érdeklődő természettel rendelkeznek, és egyszerűen szeretnek tanulni. Szívesen lennénk vajon sokoldalú polihisztorok? Segítünk: így lehetünk modern reneszánsz emberek mi is.

A reneszánsz emberek köztudottan sokoldalúak voltak. Az a hír járja róluk, hogy egyszerre foglalkoztak a különféle művészetekkel és tudományokkal, valamint gondot fordítottak a fizikai erőnlétükre, és általában érdekelte őket, hogy milyen, hogyan épül fel, mi által működik és fejlődik a körülöttük lévő világ.

Amikor találkozunk valakivel, akinek széles körű az érdeklődése, és valóban sok mindent tud mindenféle témáról, egyszerűen élmény vele beszélgetni. Legyen szó irodalomról, képzőművészetekről, fizikáról, matematikáról vagy filozófiáról, nemcsak hozzá tud szólni a témához, de értő véleménye, álláspontja van, ami továbbviszi a beszélgetést, és bennünk is új gondolatokat indíthat el. Hogyan lehetünk modern reneszánsz emberek mi is? Íme!

Fontos a tudás

A tudás megszerzése az egyik legfontosabb szerepet játssza az ember fejlődésében. Az úgynevezett modern reneszánsz emberek (ahogyan a korabeliek is) arra törekszenek, hogy minél szélesebb körű és minél alaposabb legyen a tudásuk. Emellett jellemzően két-három területen igazi szakértők, de a többi esetben is mély és használható tudással rendelkeznek.

Vagyis fel van adva a lecke, ami azért nem lehetetlen feladat. Határozzuk meg, mi az, ami a legjobban érdekel bennünket, és ássuk bele ezekbe magunkat, minél mélyebbre, minél alaposabban. Majd bármi szembejön velünk, azzal foglalkozzunk, például ha hallunk valamit a tévében, annak olvassunk utána. Apropó, olvasás: az egyik legfontosabb tevékenység ahhoz, hogy tudásra tegyünk szert. Nemcsak a szakirodalom miatt: az igazi reneszánsz emberek az irodalomban is meglehetősen jártasak.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fizikai erőnlét

Persze nem rendelkezik mindenki izmos atlétaalkattal, de ez nem lehet ok arra, hogy ne foglalkozzunk a testünkkel. A rendszeres testmozgás ugyanis szintén feltétele annak, hogy modern reneszánsz emberekké válhassunk. Szerintük ugyanis az elme „edzése” mellett a testünké is nagyon fontos.

Nincs mese, sportolnunk kell. Keressük meg azt a mozgásformát, ami a legközelebb áll hozzánk, és szakítsunk rá időt rendszeresen. Hetente legalább háromszor sportoljunk, de a legjobb az lenne, ha négyszer, esetleg ötször is sort kerítenénk rá. És amellett, hogy van egy-két fő sportág, próbáljunk ki minél többfélét, legyünk ügyesek több sportban is.

Társasági élet

Az ember egészséges létezéséhez fontos, hogy másokkal találkozzon, beszélgessen. Az ilyen eszmecserék is hozzásegíthetnek új nézőpontok, új tudás megismeréséhez. A reneszánsz ember egyik felelőssége, hogy tudásával és széles körű ismeretével hozzájáruljon a közösség életéhez, sikereihez.

Keressünk a környezetünkben olyan közösségeket, amiknek tagjai lehetünk, és segíthetjük azok munkáját. Persze mindezt önzetlenül, azért tegyük, mert tudjuk és érezzük, hogy ez a kötelességünk. Segítsük mások életét és előrehaladását a saját tudásunk és lehetőségeink révén.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Művészetek

Természetesen nem maradhatnak ki a modern reneszánsz emberek életéből a művészetek sem. Nemcsak nézőként, hanem alkotóként sem. Biztosan van legalább egy művészeti ág, ami érdekel bennünket, legyen az például a zene, a tánc, a festészet vagy az írás. A lényeg, hogy alkossunk valamit, ami maradandó, ami művészet. Érdemes többféle művészeti ágat is kipróbálni és űzni amellett, hogy legalább egy területen kiemelkedőek vagyunk. A kreativitás mellett remek kikapcsolódást nyújthat egy új hobbi, akár be is iratkozhatunk egy-egy kurzusra, hogy fejlesszük önmagunkat.

A témával A mai reneszánsz ember címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Lackfi János, Erkel László „Kentaur” és Sebő Ferenc, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.