Siker

A szabadság ára – Hogyan legyünk produktívak akkor is, ha otthonról dolgozunk?

Otthonról dolgozni egyben áldás és átok. A nagyobb szabadság árát sokszor az elúszó órákkal, elpazarolt napokkal és utolsó pillanatban történő kapkodással fizetjük meg – de mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

Egyre gyakoribb, hogy nagyobb cégek engedélyezik alkalmazottjaiknak, hogy heti egy napot otthonról dolgozzanak. És egyre többen vannak, akik minden napjukat otthon, vagy ha nem is otthon, de nem helyhez kötötten végzik. Ha mi is ebben a cipőben járunk, tapasztalhattuk ennek az árnyoldalait is. Sokkal nehezebb a munka végére érni, ha nem jár a nyakunkra a felettesünk, vagy nem érezzük a múló órák nyomását. A következő tippek abban segítenek, hogy akkor is eredményesek legyünk, ha saját magunk főnökei vagyunk.

Tartsunk magunkat a menetrendhez

Alakítsuk ki azt a napi rutint, ami megfelel bioritmusunknak, ezt viszont tartsuk be szigorúan! Nem kell 7-kor kelnünk, és 8-kor szigorúan elkezdeni dolgozni, majd 5-kor befejezni, de legyen meg az a napi 6-7 óra idő, amit valóban a munkának szentelünk. Nagyon könnyen elúsznak az órák, ha nincs, aki a körmünkre nézzen, ezért akár időzítők beállításával is ütemezhetjük a napunkat. Tarthatunk szüneteket is, de ezeket is szorítsuk időkeretek közé – különben hirtelen azt vehetjük észre, este 8 óra van, és még alig haladtunk valamivel.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Határidők

Főleg saját vállalkozás esetén úszhatunk el nagyon a teendőinkkel. Ebben segít, ha hónapról hónapra vagy akár hétről hétre rászánunk egy félórát, hogy a következő időszak teendőit összeszedjük. A listára aztán azt is írjuk fel, mi a határidő ezek elvégzéséhez, ezt pedig függesszük ki jól látható helyre. Természetesen ha készen vagyunk egy feladattal, akkor azt húzzuk ki a listáról, és veregessük meg saját vállunkat. Legyünk büszkék az elvégzett munkára.

Nézzünk ki úgy, mintha…

Nagy a csábítás, hogy egész nap pizsiben üljünk, ha úgyse lát minket senki munka közben, mégse tegyük ezt. Bár otthon vagyunk, adjuk meg a kereteit a munkánknak: reggel öltözzünk fel, ha nem is kiskosztümbe, de rendes ruhába. Az, ahogy kinézünk, meghatározza, hogy érezzük magunkat és hogy viselkedünk.

Szintén nagy hiba, ha az ágyunkból dolgozunk. Rendszeres otthoni munkához mindenképpen alakítsunk ki magunknak egy kis munkasarkot, ahol tárolhatjuk az ezzel kapcsolatos dolgokat, és maga a munka is itt zajlik. Ne kössük össze a pihenőterünket munkával, különben egy idő után otthonunk minden sarkáról csak a meló fog eszünkbe jutni.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Az sem ritka, hogy tele lesz a hócipőnk attól, hogy mindig a négy fal közé vagyunk zárva. A közösségi irodák intézménye pont erre jó, de rengeteg kávézóban is szívesen látják azokat, akik hosszú órákra betelepednének a gépükkel. Találjunk egy helyet, ahol jól érezzük magunkat, és ha már elegünk van a kotyogós kávéból és a jól ismert szobáinkból, mozduljunk ki. Sokat segít a produktivitás megőrzésében a környezetváltozás

Friss levegőt!

Ha nem kell munkába jönnünk-mennünk, eltelhetnek úgy napok, hogy ki sem mozdulunk a szobából. Ezt ne hagyjuk! Naponta legalább egy negyedórát legyünk kint, akár esik, akár fúj. Fussunk egyet, vagy menjünk gyalog az edzésre, boltba. Legjobb, ha a természetben sikerül eltöltenünk mindennap egy kis időt, ez a rutin testileg és szellemileg is felfrissít.