Siker

Fejlesszük a kreativitásunkat 5 + 1 egyszerű módszerrel

Ahhoz, hogy bármit is alkotni tudjunk, fontos, hogy minél kreatívabbak legyünk. Mindenkinél más mértékben van jelen ez a képesség, viszont jó hír, hogy fejleszthető. Azt mondják, egy kicsit hasonlít az izmokhoz: ha nem foglalkozunk vele, nem eddzük, nem gyakorlunk, akkor gyengülhet. Viszont ha használjuk és foglalkozunk vele, akkor elképesztő dolgokra is képesek lehetünk a segítségével: olyasmiket találhatunk ki vagy alkothatunk, amik mások számára is hasznosak vagy érdekesek. Mutatunk néhány ötletet: így fejlesszük a kreativitásunkat 5 + 1 egyszerű módszerrel.

Nem mindig a sokáig tartó, kemény munka az egyetlen módja annak, hogy valaki hatékony legyen. A kreativitás, a kreatív gondolkodás bár nem olyan látványos, mint a fizikai munka, mégis elképesztő eredményekhez vezethet a termelékenység és a bevétel szempontjából. Főleg, ha arra gondolunk, hogy egy kreatívan megszervezett munka gyorsabb és hatékonyabb lehet, mint amit valaki gépiesen elvégez. Az alkotó munkákhoz elengedhetetlen a kreativitás, legyen szó írásról, rendezésről, zenéről vagy képzőművészetről, de általában kijelenthető, hogy talán minden szakma igényli az azzal foglalkozótól az ötletességet, csak más mértékben. Jó hír, hogy dolgozhatunk azon, hogy fantáziadúsabbak legyünk, mint amilyenek éppen ebben a pillanatban vagyunk. Mutatunk ehhez néhány ötletet: így fejlesszük a kreativitásunkat 5 + 1 egyszerű módszerrel.

1. Másokkal való együttműködés

Amikor elakadunk a munkánkkal, nem tudjuk, mi legyen a következő lépés, érdemes lehet mások véleményét kikérni. Ahogy másokkal beszélgetünk, az ő ötleteik révén új gondolatok ébredhetnek bennünk, vagyis nem feltétlenül azért kell másokkal beszélgetni (lényegében az úgynevezett „brainstorming” is erre épül), hogy majd ők megmondják, mit csináljunk és hogyan (ez is előfordulhat), sokkal inkább azért, hogy új ötleteket, új gondolatokat ébresszenek bennünk és kizökkenjünk a gödörből.

Fotó: iStock.com/Khosrork

Fotó: iStock.com/Khosrork

2. Csináljuk azt, amit szeretünk

A munkában való elakadás másik „gyógymódja”, ha abbahagyjuk a kétségbeesett görcsölést, amiért nem haladunk, és valami olyasmivel kezdünk foglalkozni, amit szeretünk csinálni. Ez lehet valamilyen sport, főzés, olvasás, evés, séta, bármi, az a fontos, hogy kedvünket leljük benne. Mert ezek közben a tevékenységek közben ki tudunk kapcsolni és fel tudunk töltődni, ami pedig lenyugtatja az elménket, és ezáltal kitisztulhat a kép és új ötletek juthatnak eszünkbe, amik segíthetnek a haladásban.

3. Offline üzemmód

Sokszor megzavarhatja az alkotó kreativitás folyamatát egy-egy külső zaj vagy zörej, de ugyanilyen „kizökkentő” hatással lehetnek az okostelefonok pittyegései vagy a háttérben duruzsoló televízió. Próbáljunk meg olyan környezetet kialakítani magunk körül, ami segíti a képzeletünk és a fantáziánk szabadon szárnyalását, ami nem feltétlenül az a helyzet, amikor üzenetek, hívások vagy más értesítő hangok megzavarják a kreatív gondolkodásunkat.

4. Sétáljunk egy nagyot

Sokan reggel 8-tól délután 4-ig egy irodában ülnek, de általában körülbelül ilyen időbeosztásban dolgozunk, bármi legyen is a munkánk. Ez alatt az idő alatt a legtöbben nem mozdulnak ki a munkahelyükről, többnyire ülnek, esetleg állnak, alig mozognak. Ezért is lehet jó, ha máskor nem is, de munka után sétálunk egy nagyot – a friss levegőn kitisztul a fejünk, a mozgástól felfrissülünk, és mindez javítja a kreativitásunkat. Éppen ezért, ha tehetjük, munka közben is beiktathatunk egy-egy „egészségügyi sétát”, amik bár rövidebb ideig tartanak, de segíthetnek a hatékonyabb munkavégzésben.

Fotó: iStock.com/Peshkova

Fotó: iStock.com/Peshkova

5. Találjuk meg a leghatékonyabb időszakunkat

Ha csak arra gondolunk, hogy vannak korán kelők és éjszakai baglyok, beláthatjuk, hogy mindenki máskor tevékeny, így elképzelhető, hogy a kreatív időszakok is máskor jelentkeznek. Vannak, akik szeretnek a reggeli órákban kezdeni, mert akkor a legfrissebb az agyuk, másoknak kell egy kis idő, hogy „magukhoz térjenek” és délelőtt vagy kora délután a leghatékonyabbak, megint másoknak az esti órákban jönnek a legjobb ötletek. Érdemes ezt kitapasztalni és arra törekedni, hogy azokat a feladatokat, amikhez fokozottabb kreativitás szükséges, ezekben az időszakokban végezzük.

6. Legyen jó a kedvünk

Bizonyára mindannyian tudjuk, hogy mi az, ami feldobja a hangulatunkat, történjék bármi. Ez lehet egy szelet csoki, egy kávé, egy nagy séta, egy edzés vagy zenehallgatás – Steve Jobs állítólag ez utóbbira esküdött. Vagyis ha úgy érezzük, hogy egy kicsit leengedtünk, keressük meg a kedvenc zenénket és hagyjuk, hogy jobb kedvre derítsen bennünket. Ha Jobsnak bevált, talán nálunk is működik, egy próbát mindenképp megér, nem igaz?

A témával Rendezői változat címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Goda Krisztina, M. Tóth Éva és Kuthy Ágnes, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk. A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.