Siker

4 híresség, aki 40 felett találta meg a hivatását

Az embernek többnyire fiatalon el kell dönteni, hogy mivel is szeretne foglalkozni az életben. Van, aki igen hamar megtalálja élete célját, míg másoknak erre akár évtizedeket is várniuk kell, és olyanok is vannak, akik sikeresek voltak ugyan, mégis szakmát változtatnak életük dele felé közeledve, hogy aztán még a korábbinál is nagyobb eredményeket könyvelhessenek el. Lássuk, kik azok, akik nem ragadtak le egy pályán.

A munka sok embernek pusztán pénzkeresetet, nem pedig szívvel-lélekkel végzett küldetést jelent. A jó hír az, hogy tulajdonképpen sosem kell elveszítenünk a reményt, hogy megtaláljuk azt a hivatást, ami valóban inspirál, vagy hőn szeretett hobbinkból kezdjünk pénzt keresni.

Vera Wang

Vera Wang neve valószínűleg nem ismeretlen azok előtt, akik lapozgattak már divatmagazinokat vagy kerestek esküvői ruhát. Talán ő a világ leghíresebb és leggazdagabb esküvőiruha-tervezője, Jennifer Lopeztől kezdve Victoria Beckhamig temérdek híresség rendelte tőle öltözékét, de nem ez volt az első szakmája. Műkorcsolyázónak készült, de amikor nem jutott ki az 1968-as olimpiára, úgy döntött, a divatszakmában helyezkedik el. Az egyetemen divattanulmányokat folytatott, és egy Yves Saint Laurent boltban dolgozott, amikor a Vogue főszerkesztőjével találkozott, aki munkát ajánlott neki, így ő lett a Vogue legfiatalabb szerkesztője. 15 éven keresztül dolgozott a Vogue-nál, de a szíve mégis a tervezés felé húzta. 38 évesen Ralph Laurennél helyezkedett el, és két év múlva, az esküvőjére megtervezte saját ruháját, mert elégedetlen volt a kínálattal. Pályája innentől kezdve meredeken ívelt felfelé. Saját butikot nyitott, és hálózatát egyre több országra kiterjesztette.

 

Moses mama

Az 1860-ban született Anna Mary Robertson Moses, vagy Moses mama, ahogy a legtöbben ismerték, az Egyesült Államok egyik legünnepeltebb festője volt. Egyszerű realizmusa, népi ihletésű témái, képeinek nosztalgikus atmoszférája és a vidéki élet bemutatása széles követőtáborral ajándékozta meg az asszonyt, aki világ életében kemény, tanyasi munkát végzett. Igaz, a kézművesség mindig is fontos volt számára, de 76 éves korában, ízületi gyulladás miatt fel kellett hagynia kedvelt tevékenységével, a hímzéssel. Akkor döntött úgy, hogy kipróbálja a festést. Még 25 évet élt és festett, műveit az Államokban és azon kívül is sok helyen bemutatták, kiállítása nyílt többek között a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, kitüntetést kapott Truman elnöktől is, temetésén John F. Kennedy mondott beszédet.

 

Kathryn Joosten

Kathryn Joosten színésznő, a Született feleségek és Az elnök emberei című tévésorozatok szereplője egy nap úgy döntött, szerencsét próbál Hollywoodban. Ekkorra már túl volt a 40-en, egy házasságon, született két gyereke, és pszichiátriai ápolóként dolgozott. Egy nap mindent otthagyott, hogy megvalósíthassa álmát, meghallgatásról meghallgatásra járt, évekig eredménytelenül. Szobafestésből és tapétázásból tartotta el magát és kisebbik fiát. 1992-ben végül megtört a jég, és a Disney kiválasztotta. A következő években két Emmy-díjat nyert a Született feleségekben nyújtott alakításáért, és úgy érezhette, kitartása nem volt hiábavaló.

 

Martha Stewart

Martha Stewart a hobbikézművesek egyik legismertebb tanácsadója, de ő is sokáig kereste a helyét. Egy ideig háztartásbeli volt, ezidő alatt szerzett gyakorlatot a ház körüli teendők terén. Egy barátnőjével ételházhozszállító céget alapítottak, mely cateringeket is vállalt, így fedezte fel Marthát egy kiadó, és 1982-ben megjelent Entertaining című könyve, melyet sok más követett. A hölgy karrierje és saját vállalkozása ettől kezdve fellendült, a mesebeli történetet azonban beárnyékolja, hogy 2004-ben Stewartot tőzsdei csalás miatt 5 hónap börtönre ítélték. Karrierje megbicsaklott, hírneve megkopott, ő azonban nem adta fel, és folytatja munkáját, ahogy azelőtt.