Siker

3 jó szokás, amely megelőzi a memóriaromlást

A memória hanyatlása a korral jár, de ez nem jelenti azt, hogy ne fejleszthetnénk az emlékezőtehetségünket, és ne tehetnénk meg mindet azért, hogy az agyunk minél tovább egészséges maradjon.

Nem kell különleges dolgokat tennünk és drága étrendkiegészítőket szednünk, ha sokáig szeretnénk szellemileg frissek maradni. Egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy teljesen hétköznapi tevékenységeink is memóriajavító hatással bírnak. Lássuk, melyek ezek.

Mozgás

A testmozgás az egyik legnagyobb csodaszer, amellyel az ember megajándékozhatja magát. Nemcsak az alakunknak és a hangulatunknak tesz jót, de még az új agysejtek termelésében is segít. A tanulmányok szerint a rendszeres edzés növeli a hippokampuszt, és fejleszti a memóriát. Aki idősebb korában kezd el sportolni, az is visszafordíthatja a szellemi hanyatlást. És hogy milyen mozgást válasszunk? A kutatók szerint ez lényegében minden: futhatunk, úszhatunk, biciklizhetünk, vagy ami épp közel áll az ízlésünkhöz, a lényeg, hogy kitartsunk. Ha nagyon elszoktunk a testmozgástól, akkor kezdjük azzal, hogy minden nap egy kicsitvel többet sétálunk, mint amennyit megszoktunk.

unsplash.com/Esther Tuttle

Fotó: unsplash.com/Esther Tuttle

Szundikálás

Nemcsak megterhelő, hanem kimondottan pihentető részei is vannak a memóriafejlesztésnek. Ezek közé tartozik az alvás is. Ha eleget alszunk, akkor javul a cselekvések végrehajtásához szükséges memória és az adatokra való emlékezés képessége is. Ennek elősegítésére akár már egy 6 perces szundi is elég, de ez senkit ne tartson vissza egy kiadósabb délutáni pihenéstől.

Az agydiéta

A kutatók egyre inkább arra a következtetésre jutnak, hogy az étkezésben rejlik az egyik leghasználhatóbb kulcs a fiatalság megőrzéséhez. Az étrendünket sok, különféle célt szem előtt tartva összeállíthatjuk, ha a memóriánkat szeretnénk fejleszteni, akkor együnk sok sötét héjú és bogyósgyümölcsöt, leveles zöldséget, olajos magvakat és halat.