Siker

Mit tegyünk, ha alacsony az önbecsülésünk?

Az önbecsülés nehéz dolog manapság. Nehéz önmagunkra gondolni, főleg, mikor sok problémával kell szembenéznünk. Ráadásul bonyolult megtartani az egyensúlyt a között, hogy az embernek igazán jó véleménye legyen önmagáról, de közben ne váljon egoistává. Megpróbáltuk megkeresni azokat az egyszerűnek hangzó, mégis fontos mondatokat, amelyek segíthetnek magasabbra emelni az önbecsülésünket.

Az önbecsülés olyan dolog, aminek elsajátítását ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint a járást vagy a beszédet. Fontos, hogy folyamatosan emlékeztessük magunkat arra, hogy megérdemeljük a másik szeretetét és figyelmét.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Nem azok a dolgok vagyunk, amiket birtoklunk vagy éppen nem birtoklunk

A mai világban könnyű felépíteni az identitásunkat a tárgyak köré. Természetesen lehet ezeket a dolgokat élvezni, ezzel semmi probléma nincs, azonban ha erre építjük az önbizalmunkat, akkor ezeknek a hiányával az önbecsülésünk is alacsonyabb lesz, ráadásul elveszettnek fogjuk érezni magunkat. A pénz elfogy, a párkapcsolatnak vége szakadhat, a technológia elromolhat. Személyiségünket tehát ne az határozza meg, hogy mit birtoklunk, vagy más esetben mi nincs a birtokunkban.

Hálás vagyok azért, amim van

Ha a dolgok rosszul alakulnak az életünkben, hajlamosak vagyunk csak ezekre a negatív dolgokra koncentrálni és elfelejteni, hogy miért kéne hálásnak lennünk. Mi az, amink igenis megvan, mi az, amiért reggel érdemes örömmel felkelnünk.

Nem veszem magam túl komolyan

A jó humorérzék még életünk legnagyobb kihívásaiban is a segítségünkre lehet. Képesnek lenni nevetni saját magunkon, a saját bukásainkon és hibáinkon az egyik legjobb módja annak, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életünk lehessen. Ha mindent véresen komolyan veszünk, minden apró dolog miatt izgulni és félni fogunk, ez pedig csak rosszat tesz az önbecsülésünknek.