Siker

5 + 1 ok, hogy még ma elkezdjünk meditálni

A relaxálás, a meditálás fontos, ha eddig kimaradt az életünkből, érdemes lehet megbarátkozni a gondolattal, és már ma hozzákezdeni. Az egyik legjobb módja, hogy levezessük a mindennapi stresszt, pihenjünk, feltöltődjünk. A szakemberek is rendre azt tanácsolják, hogy a mentális egészségünk érdekében, annak védelmében találjuk meg a számunkra legalkalmasabb módszert a meditálásra. Íme 5 + 1 ok, hogy még ma elkezdjünk meditálni.

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a tudatos és egészséges étrend összeállítása meg a rendszeres testmozgás. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mindezek mellett a rendszeres meditálás is fontos – többek között a mentális egészségünk védelmében. A szakemberek is rendre azt tanácsolják, hogy szakítsunk időt magunknak mindennap arra, hogy pihenjünk, megnyugodjunk, feltöltődjünk energiával. És azt a legjobban akár néhány perces meditációval is megtehetjük. S ha mindez még nem lenne elég, íme 5 + 1 ok, hogy még ma elkezdjünk meditálni.

Fotó:StockSnap.io/Tamarcus Brown

Fotó:StockSnap.io/Tamarcus Brown

1. Javulhat a társasági életünk

Bár maga a meditáció szigorúan egyszemélyes tevékenység, mégis végezhetjük különféle csoportokban. Munka után felkereshetünk különféle stúdiókat, ahol segíthetnek ellazulni, megnyugodni – és kipihent elmével könnyebben mehet a beszélgetés, ismerkedés is.

2. Hosszabb ideig élhetünk

A mentális egészségünk védelmében végzett meditációk egyik hasznos velejárója, hogy a szervezetünk is egészségesebben működhet. A stresszmentes élet pedig hosszabb élettartamot is jelenthet.

3. Fájdalomcsillapító hatása lehet

A tudatos légzés és a bennünk lévő feszültség lecsendesítése révén nemcsak a szervezetünkben lévő gyulladások csökkenhetnek, de a fájdalomérzetünk is.

4. Erősödhet az immunrendszerünk

Olyan érzésünk van, mintha mindig náthásak lennénk, és rendszeresen meg is vagyunk fázva? A gyenge immunrendszert könnyen okozhatja az állandó feszültség, fáradtság és stressz, amit a rendszeres meditációval könnyen orvosolhatunk, ráadásul erősödhet is az immunrendszerünk a segítségével.

5. Csökkenthetjük a szorongást

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a meditáció segíthet a szorongás csökkentésében: ha lenyugtatjuk az elménket, és sikerül tudatosnak maradnunk és tudatosan cselekednünk, akkor a szorongás és a depresszió lehetősége is egyre csökkenhet.

6. Lassabb leépülés

Az idegrendszerünk egészségének megtartása, illetve az agyműködés szinten tartása szempontjából is hasznos a rendszeres meditáció a szakemberek szerint.