Siker

Minden idők legdrágább mozidíszletei

A filmkészítés nem olcsó mulatság, különösen, ha speciális helyszínekre van hozzá szükség. A következő filmek rendezői nem riadtak vissza a kihívástól, hogy megvalósítsák álmukat, és sajátos látványvilágot hozzanak létre.

Vízivilág

A Kevin Costner és Dennis Hopper főszereplésével, 1995-ben készült Vízivilág (Waterworld) 175 millió dolláros költségvetésből jött létre. Az amerikai posztapokaliptikus sci-fi, melyet Kevin Reynolds rendezett, a jégsapkák megolvadása utáni világban játszódik, főleg az óceánon. Még a CGI, vagyis a számítógépes animáció megjelenése előtt készült, így a film minden egyes víz alatti jelenetét hagyományos eljárással kellett felvenni, ami hónapok alatt felélte a film költségvetését.

unsplash.com/Erwan Hesry

unsplash.com/Erwan Hesry

Titanic

A vízi filmek sosem olcsók, ezt bizonyítja a listán szintén előkelő helyet elfoglaló Titanic is, mely potom 200 millió dollárból készült. A rendező, James Cameron előtt nem ismeretlenek a nagy költségvetésű filmek, de az 1997-es, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült, legendás Titanic minden filmje elől elviszi a pálmát. A költségek nagy részét a balsors sújtotta hajó másolatának tárolása adta, a filmbéli hajót ugyanis egy külön erre a célra épített, 20 millió gallonos víztartályban helyezték el.

Narnia Krónikái: Caspian herceg

A vízi történetek mellett a mesebeli díszletek kerülnek a legtöbbe. A Narnia Krónikái fantasysorozat ezen, 2008-as epizódja 225 millió dollárból született, Andrew Adams rendező az alapoktól, életnagyságban építtetett fel minden díszletet a római hidaktól kezdve a középkori kastélyokig.

A Gyűrűk Ura trilóga

A fantasynál maradva mindjárt meg is találjuk a másik nagy klasszikust, melynek elkészültéért igencsak a zsebükbe kellett nyúlniuk a szponzoroknak: a sokak által megfilmesíthetetlennek tartott alkotásról Peter Jackson bizonyította be, hogy vászonra vihető. Igaz, hogy a mesebeli tájak megelevenítéséhez 281 millió dollárra volt szükség, de a film hatalmas bevételei visszahozták az árát.