Siker

Először nyert magyar versenyző vitorlás-világbajnokságot

Berecz Zsombor aranyérmet nyert a finn dingi hajóosztályban csütörtökön a dániai Aarhusban zajló olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon, és kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra.

A napot az összetett második helyéről kezdő Berecz végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva megnyerte a zárófutamot, a korábban élen álló, címvédő Max Salminen pedig csak a hetedik helyen ért célba, így a magyar sportoló megelőzte őt összetettben. A magyar szövetség honlapja szerint a csütörtöki éremfutamon 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött.

 

A tavalyi, balatonföldvári vb-n ötödik Berecz már szerdán – első magyarként – kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra, most pedig a magyar vitorlássport  első világbajnoki aranyérmese lett aktív olimpiai osztályban. A 32 éves versenyző eddigi legnagyobb sikerét a 2016-os Európa-bajnokságon érte el, melyen ezüstérmet nyert. Aarhusi szereplése azt jelenti, hogy pályafutása negyedik olimpiájára készülhet: 2008-ban Pekingben a 29., 2012-ben Londonban a 21. lett laserben, míg 2016-ban Rióban a 12. helyen végzett finn dingiben.