Siker

10 + 1 dolog, ami miatt ne legyen bűntudatunk

Vajon egy nap hányszor érezzük úgy magunkat, hogy amit teszünk, azért szégyelljük magunkat, vagy éppen ezért meg sem tesszük? Rosszul érezzük magunkat, elnézést kérünk, másképp viselkedünk, csak mert úgy érezzük, nem helyénvaló, amit csináltunk. Mégis vannak dolgok, amik miatt nem kell sajnálkoznunk. Íme 10 + 1 dolog, ami miatt ne érezzük bűnösnek magunkat.

A bűntudat mindannyunkat utolér – jól ismerjük ezt a feszültséggel és frusztrációval teli érzést. Az elvárások miatt szégyenérzet keríthet bennünket hatalmába, mert úgy gondoljok/érezzük, hogy amit őszintén tennénk vagy mondanánk, az ellentmondana mások véleményének vagy elvárásainak. Pedig fontos, hogy kiálljunk önmagunkért: íme 10 + 1 dolog, ami miatt ne legyen bűntudatunk.

Fotó: Unsplash/Matthew Kane

Fotó: Unsplash/Matthew Kane

1. Énidő: nyugodtan töltsünk időt egyedül, és ezt ne féljünk közölni másokkal sem!

2. Mondjunk nemet: ha valamit nem tudunk megcsinálni, nyugodtan mondjunk nemet. Csak azért ne vállaljunk el valamit, mert úgy érezzük, „illene”.

3. Érzelemkifejezés: ha szomorúak vagyunk vagy örülünk valaminek, nyugodtan mutassuk ki, ne rejtsük el az érzéseinket.

4. Dobjuk fel magunkat: mindenkinek van hobbija, ami feldobja, ami szórakoztatja – csináljuk mi is, ne szégyelljük, hogy mi az, amitől jobban érezzük magunkat.

5. Rendetlenség: mindenkinél előfordul, hogy nincs ideje vagy kedve rendet tartani a hét minden napján a nap 24 órájában. Engedjük meg magunknak a rendetlenséget, ha úgy alakul.

6. Testkép: fogadjuk el a saját testünket, a saját alakunkat és vállaljuk is azt. Ne rejtegessük, ne takargassuk, attól csak még kényelmetlenebbül érezhetjük magunkat.

7. Munka: mindenkinek van munkája, sajnos nem mindig az álomkarriert éljük. De ettől még ne szégyelljük azt, amit csinálunk – és ne felejtsük el, hogy bármikor válthatunk!

8. Kapcsolati állapot: akár szinglik vagyunk, akár elváltak, vagy bármilyen kapcsolati állapotban is vagyunk éppen, az teljesen normális, nem kell rejtegetni.

9. Spórolás: ha a környezetünkben bárki más szórja a pénzt, nekünk még nem kell, vállaljuk fel nyugodtan, ha spórolósok vagyunk.

10. Hibázás: senki sem tökéletes, mi is hibázhatunk. Sokkal jobb felvállalni, mintsem elhárítani, mást okolni, másra terelni a felelősséget.

+ 1. Kiállni önmagunkért: bármikor, bármilyen helyzetben álljunk ki önmagunkért, ne féljünk tőle, és főként ne érezzük bűnösnek emiatt magunkat.