Siker

3 egyszerű gyakorlat, amellyel újrahuzalozhatjuk az agyunkat

Kutatások bizonyítják, hogy a meditáció jó hatással van az egészségünkre és átírhatja az agysejtek közötti kapcsolatokat. Ahhoz, hogy érezzük az áldásos hatásait, nem kell más, mint napi néhány perc szabadidő.

A meditáció lényege, hogy a figyelmünket ítélezés nélkül a jelen pillanatra fordítjuk, arra, ami éppen zajlik itt és most. Ennek egyik fajtája, amikor a testérzeteinket figyeljük meg, anélkül, hogy bármin is változtatni akarnánk. Ennek a gyakorlatnak számos pozitív hatása van az egészségünkre nézve, és akár megváltoztathatjuk vele a bejáratott érzéseinket, az agysejtek közötti kapcsolatokat és oldhatunk a szorongáson.

Kapcsolat a testtel

Feküdjünk hanyatt, hajlítsuk be a térdünket, a talpunk maradjon a talajon. A derekunk alá tehetünk jógatéglát, párnát, a szemünkre szempárnát. Miután elhelyezkedtünk, tegyük az egyik kezünket a hasunkra, a másikat a szívünkre. Figyeljük meg azt a területet, ahol a tenyerünk érintkezik a testünkkel. Lélegezzünk lassan az orrunkon, majd képzeletben irányítsuk a lélegzetet a kezeink alatti területre. Ha kényelmes, meghosszabbíthatjuk a kilégzést, hogy hosszabb legyen, mint a belégzés. Folytassuk néhány percig.

unsplash.com/Natalia Figueredo

unsplash.com/Natalia Figueredo

A has tudatosítása

Üljünk törökülésben, ha kényelmes, tehetünk magunk alá párnát. Tegyük a kezünket egymásra a hasunkon, és lassan lélegezzünk az orrunkon. Irányítsuk a figyelmünket a kezünk és a hasunk közötti részre, majd hozzuk ide a légzésünket is. Figyeljük meg, hogyan változik az érzés a hasunkban a kilégzés és belégzés hatására. Ismételjük a gyakorlatot néhány percig.

Egy kis felfrissülés

Álljunk a fal mellé, és helyezzünk a jobb talpunk alá egy teniszlabdát. Óvatosunk helyezzük rá a súlyunk egy részét, és kezdjük el görgetni a labdát minden irányba a talpunk alatt. Mielőtt áttesszük a labdát a másik oldalra, figyeljük meg, mi a különbség a két talpunkból érkező érzés között. Ismételjük meg a mozdulatsort a bal oldalon is.