Siker

A kreatív kiégés 8 tünete – így tehetünk ellene a szakemberek szerint

A munkánkhoz elengedhetetlen a kreativitás, legyünk akár tanárok, művészek, irodai alkalmazottak vagy építészek. Így meglehetősen sokunkat érinthet az úgynevezett kreatív válság vagy kiégés, amikor valahogy nem jut eszünkbe semmi új, semmi egyedi, semmi előremutató. Főként olyan tényezők befolyásolhatják ezt, mint az alvás és a stressz. Mutatjuk, ez a kreatív kiégés 8 tünete – és így tehetünk ellene a szakemberek szerint.

A kihívás persze nem feltétlenül az, hogy ráébredjünk, kreatív kiégéstől szenvedünk, sokkal inkább az, hogy visszaszerezzük a kreativitásunkat. Persze a felismerés már ebben az esetben is fél siker, különösen, ha arra is rájövünk, hogy mi okozhatta a kreatív válságot az életünkben. A szakemberek rávilágítottak, hogy a mentális egészségünk jócskán befolyásolhatja a kreativitásunk mértékét, vagyis például az, hogy mennyit dolgozunk, hogy mennyi stressz van az életünkben, vagy hogy eleget alszunk, eleget pihenünk-e a szabadidőnkben. Mutatjuk, ez a kreatív kiégés 8 tünete – és így tehetünk ellene a szakemberek szerint.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Kételkedünk önmagunkban. Keressünk olyan elfoglaltságokat, amikkel növelhetjük az önbizalmunkat.

Állandóan a tökéletesre törekszünk, amit pedig nem lehet mindig elérni. A folyamatos és túlzott önkritika helyett fogadjuk el, hogy nem sikerülhet mindig minden.

Védekező üzemmódban vagyunk. Ha mentálisan nem vagyunk jól, ha fáradtak, stresszesek vagyunk, a szervezetünk átáll védekező üzemmódba. Kapcsolódjunk ki, pihenjünk, szórakozzunk a mentális egészségünk érdekében.

Beragadtunk, vagyis az életünknek csak egy bizonyos szegmensére koncentrálunk, a többit pedig lehet, hogy elhanyagoltuk. Hozzuk helyre a helyzetet, és törekedjünk egyensúlyra például a munka és a magánélet esetében.

Megjelentek a stressz fizikai tünetei. A kimerültség, az állandó feszültség, idegeskedés, rohanás a fizikális egészségünkön is meglátszik. Kezeljük ezeket a tüneteket minél hamarabb.

Nem élvezzük az alkotást és nem értékeljük a művészetet. Hiába tudjuk, hogy korábban mennyire kikapcsolt, megnyugtatott, feltöltött egy-egy kulturális esemény vagy program, mostanában arra sincs erőnk és energiánk, hogy élvezzük. Ahogyan az alkotás öröme is homályba vész – kérjünk fel másokat, hogy segítsenek az ötletelésben.

Ingerültebbek vagyunk, ez pedig meggátolhatja a kreatív energiák szabadon áramlását. A fáradtság, a mentális kimerültség könnyen vezethet ingerlékenységhez.

Egyszerűen blokkolva van a kreativitásunk. Bármit is csinálunk, képtelenek vagyunk alkotni, újat, egyedit létrehozni. Keressünk más feladatokat, ahol kevésbé számít a kreativitás, vagy ahol nem érzünk olyan nagy nyomást magunkon.