Siker

Szabadúszó lennék! De hogyan induljak el?

Szabadúszónak lenni jó, hiszen a maga ura az ember. Több forrásból is érkezik bevétel, az idejét maga osztja be, és bárhonnan, bármikor dolgozhat (utóbbi természetesen éppúgy előny, mint hátrány). De mi a teendő akkor, ha váltanál: az alkalmazotti létből inkább a szabadúszó vállalkozói életformát ízlelnéd meg?

1. Teszteld magadat és a piacot a főállásod mellett

Mielőtt elindítanád a vállalkozást, próbáld ki magad és az üzlet sikerét tét nélkül, kicsiben. Ha könyvelő vagy, és saját masszázsszalonról álmodozol, először vállalj néhány klienst délután, este és hétvégén. Ebből egyrészt kiderül, mennyire neked való ez az út, másrészt pedig elkezd kiépülni egy komolyabb vendégkör, amire később is építhetsz. És a jó hír: a mellékállású vállalkozó havi 50 ezer forint KATA helyett csak 25-öt fizet!

Fotó: unsplash.com/EllaJardim

Fotó: unsplash.com/EllaJardim

2. Tudd, miben vagy jó (másokhoz képest)

Egy jó fodrász, aki önállósulni vágyik, egyrészt pontosan tudja, mi az erőssége, amiben jobb másoknál: kitűnő stílustanácsadó, extrém színeket is bevállal, a rendhagyó kérések sem hozzá zavarba, esetleg ő az, aki pontosan, centis precizitással azt teszi, amit a vendég kér. Érdemes ismerni a konkurenciát is: a környéken dolgozó szaktársak vajon mit tudnak nyújtani, és – nem utolsó szempont – mennyiért.

3. A jó honlap alap: tudjanak rólad mások is

Hiába vagy profi a szakmádban, ha erről senki nem tud. Igenis készíts egy egyszerű honlapot, ahol bemutatkozol, és elmondod, mit kínálsz és milyen feltételek mellett. Ehhez ma már szerencsére nem kell sem programozó, sem webmester, teljesen ingyen, minden szaktudás nélkül készíthetsz magadnak honlapot pillantok alatt. Légy jelen a közösségi médiában is.

4. Készülj az extra melóra az elején (akár kevesebb pénzért)

Kezdetben jó eséllyel a főállásod mellett fogsz dolgozni, amíg a megfelelő klientúra, vendégkör ki nem alakul, ami már önmagában rengeteg munka. Meglehet, hogy mikor önállósodsz, egy ideig befektető üzemmódban dolgozol még, és hónapokig tart, amíg elkezd áramlani a pénz. A lelki tartalék mellett tehát némi pénzmagra is szükség van az önmegvalósításhoz.

5. Legyen segítőd

Itt nem feltétlenül üzlettársról van szó (bár adott esetben az is hasznos), hanem egy jó könyvelőről, aki mindenben segít, esetleg egy tapasztaltabb barát, aki melléd áll, netán egy nyugdíjas szakmai mentor. Csatlakozhatsz olyan klubhoz is, ahol más vállalkozókkal találkozol, a lényeg, hogy legyen valaki, aki segít, ha elakadtál… lélekben és gyakorlatban egyaránt.