Siker

Ezt a 3 kérdést tegyük fel magunknak, ha úgy érezzük, semmi sem működik

Bárkinek az életében előfordulhatnak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, hogy valamiért semmi nem jön össze, semmi sem működik. Ilyenkor jellemzően még jobban akarjuk, hogy amit elterveztünk és ahogy, az úgy is történjen, úgy is alakuljon. Sokszor magasak az elvárások és a saját magunkkal szemben állított elvárásaink – az ezeknek való megfelelés görcsössé, feszültté tehet bennünket. Mit tehetünk, amikor úgy tűnik, hogy sikertelen periódusban vagyunk? Ezt a 3 kérdést tegyük fel magunknak, ha úgy érezzük, semmi sem működik.

1. Mi az az ismétlődő minta, ami minden esetben jelen van?

Gondoljuk végig az elmúlt eseteket, amikor valami nem sikerült, vagy nem úgy, ahogyan azt mi szerettük volna. Vizsgáljuk meg alaposan a történteket, hasonlítsuk össze azokat. A szakemberek szerint valószínűleg felfedezünk majd legalább egy olyan mintát, ami szinte minden esetben megtörtént, bekövetkezett – talán éppen ezen kell valahogyan változtatnunk. Megelőzni, kiküszöbölni, megoldani, hogy aztán egy lépéssel közelebb kerüljünk a sikerhez.

Freepik.com

Freepik.com

2. Hogyan értékeljük (illetve nem értékeljük) önmagunkat?

Ugyancsak egy kis önvizsgálatra lesz szükségünk a válasz/válaszok megtalálásához. Hiszen ha negatív az énképünk, és mi sem tudjuk elképzelni, hogy valamit jól csináljunk, hatékonyak legyünk, sikereink legyenek, akkor elképzelhető, hogy mások sem bíznak bennünk. Ez pedig jócskán rányomhatja a bélyegét arra, hogy hogyan állunk a munkához. Az önbizalom fontos ahhoz, hogy sikereket érjünk el.

3. Ismerjük-e a saját határainkat?

A határok betartása fontos, hiszen ezek alapján tudjuk például eldönteni, hogy mit engedhetünk meg magunkank, és mit engedünk meg másoknak a velünk való kapcsolatok során. Egészséges határokat kell húzni a munka, a magánélet, a siker, a karrier, a család és az élet minden területével kapcsolatban – és törekedni kell ezek megtartására. Egészséges határok nélkül például nem biztos, hogy felismerjük, hogyan érvényesülhetünk.