Siker

Tudatosságból megtakarítás – Így fogjuk meg a pénzt

Apró praktikáknak tűnnek, azt gondolhatnánk, hogy semmi hasznuk, de sose felejtsük, hogy a sok kicsi igenis sokra megy. Elég egy apró dologról lemondanunk, egy hajszálnyival megfontoltabbnak lennünk, és máris több pénz marad a zsebünkben a következő hónapban.

Fordítsuk a korábbi törlesztőrészleteket megtakarításra

Igazi megkönnyebbülés, mikor lejár egy nagyobb hitel, a végére érünk egy sok-sok részletből álló törlesztésnek, vagy megszabadulunk például a hosszú ideje húzódó diákhitelünktől. Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyire hiányzott az az összeg a pénztárcánkból, a havi költségvetésünkből, és ha úgy ítéljük meg, hogy anélkül is ki tudtunk jönni a pénzünkből, akkor érdemes ugyanezt az összeget, de legalábbis egy részét megtakarításra fordítani. Nem fogjuk úgy érezni, hogy nagy dologról mondunk le, hiszen eddig is ugyanúgy lemondtunk erről az összegről, egyszerűen csak egyik zsebünkből a másikba rakjuk, és később nagyon hálásak leszünk magunknak, hogy ilyen felelősen gondolkodtunk.

Nézzük át, valóban minden kiadásunk szükséges-e

Lehet, hogy minden hónapban befizetjük a tagságit az edzőterembe, ahova nem is járunk, vagy olyan telefonos alkalmazásokra költünk, amiket nem is használunk. Talán a magazinok a gyengéink, mindenre előfizetünk, ám csak a legritkább esetben van időnk kézbe venni és átolvasni azokat. Gondoljuk át, milyen kiadásoktól tudunk így anélkül megszabadulni, hogy egyáltalán észrevennénk. Az így megspórolt pénzt pedig egyszerűen tegyük félre pár hónapon keresztül, meg fogunk lepődni, hogy mekkora összeget dobtunk eddig a kukába.

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Figyeljük az akciókat és vásároljunk online

El sem hinnénk, mennyit meg lehet spórolni azzal, ha nyitott szemmel járunk, figyelemmel követjük az akciókat, leárazásokat, kuponokat, és ezek alapján észszerűen, előrelátóan vásárolunk. Ha tudjuk, hogy bizonyos dolgokra szükségünk lesz, érdemes többet venni belőle leárazáskor, ha pedig számítunk rá, hogy valamit hamarosan leakcióznak, legyünk türelemmel, várjunk néhány hetet, ez a kevéske önuralom sokat segíthet a takarékoskodásban. Ezek talán láthatatlan összegeknek tűnnek, de hosszú távon érezni fogjuk a hatásukat.

Készítsünk ebédet

Persze nem mindig könnyű, sokszor nincs rá időnk, vagy épp kedvünk nincs bajlódni vele, de ha leülünk, és szépen összeszámoljuk, mennyi pénzt költünk el arra, hogy drága ebédet rendelünk magunknak az irodába, és mennyibe kerülne, ha legalább egy hónapig otthon előkészítenénk a heti menüt a hétvégén, meglepődnénk, mekkora szám jön ki. Az első néhány hét biztosan nem könnyű, de ha a hétvégi rutin részévé tesszük, hogy előre főzünk, akkor nagyon hamar természetessé válik, és rengeteg pénz marad a zsebünkben. Az is fontos, hogy megtanuljunk hosszú távon gondolkodni: ha például beruházunk egy vízszűrőre, többet nem kell majd ásványvízre költenünk, hiszen mindig kéznél lesz a tiszta víz.

Fotó: iStock.com/Photodjo

Fotó: iStock.com/Photodjo

Legyünk alaposak

Nem kell a spórolás megszállottjának lenni ahhoz, hogy egy kicsivel több tudatosságot csempésszünk a hétköznapjainkba. Mikor a gyógyszertárba megyünk kiváltani a gyógyszereket, érdeklődjünk a gyógyszerésznél, nincs-e ugyanazzal a hatóanyaggal jóval olcsóbb gyógyszer a számunkra. Mielőtt vásárolunk a piacon, hasonlítsuk össze az árakat a különböző standoknál. Mielőtt főzni kezdünk, nézzük meg alaposan, nem vásárolunk-e feleslegesen. Nézzük meg, hogy a bankunknál milyen kedvezmények vehetőek igénybe, és ha találunk jobb feltételeket, váltsunk, ugyanezt pedig megtehetjük a mobil- és az internetszolgáltatónknál is. Bagatell dolgoknak tűnhetnek, amik abban a pillanatban talán egy kis kényelmetlenséget jelentenek, de hosszú távon segítenek a takarékoskodásban.

Nézzünk be a kamrába és a pincébe

Az évek során mindenki háza táján felgyülemlenek olyan holmik, amik hasznosnak tűnnek, ezért eltesszük őket, azonban hosszú ideig hozzájuk sem nyúlunk. Ez lehet egy lakásfelújításból megmaradt alapanyag, vagy néhány régi bútor, esetleg háztartási cikk, vagy egy bicikli, amit senki sem használ, a lényeg, hogy időről időre vizsgáljuk felül készleteinket, és amire nincs szükségünk, azt adjuk el. Sokkal több haszna van, ha pénzt hoz, mint ha a kamrában porosodik, hiszen lehet, hogy soha többé nem lesz rá szükség, és csak tönkremegy.